Test av Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro

Halvfärdig premiumtelefon.

av Markus Dahlberg #Telefon #Huawei
6.9

Huaweis nya premiumtelefon P40 Pro imponerar stort rent tekniskt. Ingen annan mobiltelefon har bättre kameror, skärmen riktigt strålar och Huaweis gränssnitt EMUI är trevligt, men – här finns inte Googles tjänster. Låt oss återkomma till vad det innebär i praktiken.

Till stora delar ser P40 Pro ut precis som föregångaren Huawei P30 Pro. Knapparna sitter på samma ställen och simkortshållaren sitter fortfarande i nedre kortsidan intill usb c-porten och högtalaren. Men P40 Pro känns mer gedigen med sin snygga blanka metallram och det faktum att den är tio procent tyngre. Skärmen är numera avrundad på alla sidor – även kortsidorna, och skärmkanterna har blivit ännu lite tunnare. Det bidrar till det eleganta intrycket.

Skärmen är ljusstark med levande färger och bra kontrast. Uppdateringshastigheten på 90 hertz ger en jämn och stabil bild i alla lägen. Den i skärmen gömda fingeravtrycksläsaren är snabb och fungerar nästan alltid perfekt. Ännu bättre är ansiktsinloggningen som låser upp telefonen snabbare än man hinner ta upp den.

Den stora grejen med P40 Pro är dock de fem kamerorna. På baksidan sitter fyra kameror samlade i ett kluster tillsammans med blixtlampan. Vi får en huvudkamera på 50 megapixel med optiskt bildstabilisering och ett ISO-värde på makalösa 409600. Intill sitter det en ultravidvinkelkamera på 40 megapixel med en rad videofunktioner. Vi får också en telefotolins med 5x optisk zoom och en maximal digital zoom på 50x. Slutligen finns det även en specialkamera som kan mäta avstånd till objekt i motivet för att till exempel göra bakgrunden i en porträttbild suddig. Frontkameran på 32 megapixel ackompanjeras av en IR-kamera som känner av avstånd för att åstadkomma suddiga bakgrunder vid självporträtt.

Resultatet av alla dessa kameror i kombination med telefonens AI är inget annat än betagande. Det går att ta oerhört fina bilder i nästan alla situationer. Och den som fotograferar i dåligt ljus med P40 Pro lär aldrig glömma det. Bilderna blir oftast bättre än vad som borde vara möjligt.

Huawei har optimerat batteritiden så att telefonen i vissa lägen klarar sig ett par dagar på en laddning. Det går att spela video oavbrutet i runt 15 timmar om man så vill. Med den snabbladdare som följer med laddas dessutom batteriet till 50 procent på 25 minuter. Full laddning tar en timme. Imponerande.

Huawei P40 Pro är en på många sätt makalös telefon. Den är härlig att använda i vardagen och det går att ta bättre bilder än med en digitalkamera. Men så var det här med Google. Sedan amerikanska myndigheter bestämde sig för att bannlysa Huawei får företaget inte samarbeta med Google. Här finns alltså inte Google Play Butik, YouTube, Google Maps, Chrome eller någon av Googles appar eller tjänster.

Huawei har därför utvecklat en egen appbutik kallad App Gallery. Här finns det massor med appar, men lejonparten av de appar som brukar återfinnas i en svensk mobiltelefon saknas dessvärre. Vid lanseringen nu har Huawei lovat att väsentliga appar som Bank-ID och Swish skulle finnas tillgängliga. Swish finns, men inte Bank-ID. Det finns inte heller några bankappar eller vare sig Instagram eller Facebook Messenger. Netflix eller HBO Nordic? Tyvärr. Det går visserligen att överföra vissa appar från en annan mobil med appen Phone Clone, men när Googles grundläggande tjänster saknas i mobilen fungerar många ändå inte. Vi fick dock över Firefox på detta sätt. Men kommer den att uppdateras? Nej… Ett annat sätt kan vara att hämta appar direkt från respektive företag. Ett exempel är Facebook som har en egen hämtningssida för Androidappen.

Detta måste Huawei komma till rätta med. Just nu är P40 Pro en ofärdig produkt för den svenska marknaden. Det är inget fel på App Gallery och med tiden kommer säkerligen tjänsten att fyllas på med de flesta väsentliga appar som i dag saknas, men just nu känns det hela mer än lovligt skakigt. Få lär betala 11000 kronor för en halvfärdig telefon.

Det är riktigt synd, för Huawei P40 Pro har alla förutsättningar att bli en succé.


+ Grym kamera
+ Fantastiskt skärm
Inte alla appar
Inte klar för svenskt bruk

Läs mer om Huawei P40 Pro


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En riktigt supertelefon med sylvass kamerateknik och många trevliga funktioner. Men utan Google…

Specifikationer

Märke
Huawei
Processor
Huawei Kirin 990 5G
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,58 tum
Skärmupplösning
2640 x 1200 pixel
Anslutningar
Usb c
Batteritid
15 h
Batterikapacitet
4200 mAh
Operativsystem
Android 10
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
Mått
158,2 x 72,6 x 8,95 mm
Vikt
209 g
Fingeravtrycksläsare
I skärmen
Kamera
50 + 40 + 12 + 32 megapixel (vidvinkel, ultravidvinkel, tele, front) + 2x djupkameror
Övrigt
IP68
Benchmark (högre är bättre)
497660 (AnTuTu)
CPU: 153050
GPU: 172873
MEM: 100635
UX: 71102