Test av Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro är en av de bästa mobiltelefonerna hittills. Kameran är helt i särklass.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Huawei
9.6

Kinesiska Huawei har två flaggskeppsserier med mobiltelefoner: Den ena är Mate, där fokus ligger på telefonens hastighet. Det är i Mate-serien som Huawei lanserar sina nya processorer.

Den andra serien fokuserar på ny kamerateknik och det är här vi hittar Huaweis senaste mobiltelefon P30 Pro.

P30 Pro återanvänder processorn från Mate 20 Pro, som kom 2018. Det är rätt tänkt eftersom Mate 20 Pro är en av de snabbaste mobiltelefoner som vi har testat.

De främsta nyheterna i P30 Pro hittar vi i stället på baksidan. Där har Huawei byggt in en otrolig kamera som utnyttjar hela tre objektiv. När vi provar sena kvällar när det är nermörkt blir bilderna märkligt bra. Kameran levererar anmärkningsvärt skarpa bilder även när man snabbt sliter upp kameran och snabbt tar en bild i mörker.

Porträtt är en av P30 Pros andra starka sidor. En liten sensor vid sidan av kameralinserna ger en känsla av djup och det går att ta riktigt proffsiga porträttbilder där personen är skarp medan bakgrunden är suddig.

 

Huawei P30 Pro
Bilden är tagen nattetid med Huawei P30 Pro

 

Skärmen fyller nästan hela telefonens framsida. Selfiekameran syns som en liten svart prick i mitten av skärmens överkant och den populärt kallade flärpen är minimal. Det är sällan kameran egentligen märks, men när man tittar på bilder är det som alltid lite surt med ett störande svart hål i ena bildkanten.

Fingeravtrycksläsare sitter i skärmen. Detta är en förhållandevis ny teknik som vi stöter på allt oftare men som ännu inte fungerar optimalt i någon telefon. Huawei har dock lyckats göra avläsningen av fingerspetsen kvickare än tidigare, men ansiktsigenkänningen är ändå att föredra eftersom den fungerar snabbare och har färre felläsningar än fingeravtrycksläsaren.

Ljudkvaliteten vid samtal blir mycket bra om funktionen VoLTE aktiveras. Rösten går då ovanligt klart och tydligt fram. VoLTE är en teknik för att skicka samtalen via telefonens dataanslutning i stället för via röstfrekvenserna.

Det är svårt att förstå mobiltelefontillverkarnas förkärlek för telefoner som ska vara så hala som möjligt att hålla i. I P30 Pro är fenomenet värre än någonsin och telefonen verkar i det närmaste vara gjord i teflon. Om P30 Pro läggs försiktigt på ett underlag som lutar det allra minsta, kommer den sakta att glida ned på golvet. Flera gånger har vi också noterat att telefonen kan glida ut ur fickan när man sitter ned. Detta är verkligen inte särskilt praktiskt och i praktiken måste man använda det gummiliknande genomskinliga skal som Huawei skickar med.

En fördel med stora telefoner är att det får plats stora batterier i dem, och Huawei P30 Pro är inget undantag. Med en kapacitet på 4 200 milliamperetimmar finns det ström nog för en hel dags aktiv användning av telefonen. Även vid flitigt bruk av kameran, mycket surfande och gps-positionering har batteriet aldrig varit i närheten av att vara tomt i slutet av dagen. Dessutom går det ovanligt snabbt att ladda det med den medföljande laddaren. En detalj i sammanhanget är att P30 Pro stödjer trådlös laddning och att den själv kan agera som laddplatta för andra enheter.

Huawei P30 Pro är utan tvekan en av de bästa mobiltelefonerna som finns att köpa just nu. Är du dessutom intresserad av att ta bra bilder i alla sammanhang finns det inget annat val än P30 Pro.


+ Snabb
+ Fantastisk kamera
Seg fingeravtrycksläsare
Väldigt hal

Läs mer om Huawei P30 Pro


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Huawei P30 Pro är en av de bästa mobiltelefonerna hittills. Kameran är helt i särklass.

Specifikationer

Märke
Huawei
Processor
HUAWEI Kirin 980 Octa-core Processor
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,47 tum
Skärmupplösning
2 340 x 1 080 pixel
Anslutningar
Usb c
Batterikapacitet
42 00mAh
Operativsystem
Android 9
Nätverk
Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5
Mått
158 x 73,4 x 8,41 mm
Vikt
192 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja, i skärmen
Kamera
40 MP (vidvinkelobjektiv, f/1.6, OIS) + 20 MP (Ultra vidvinkelobjektiv, f/2.2) + 8 MP (telefoto, f/3.4, OIS)
Minneskortläsare
Nej, men Huaweis NM-kort
Benchmark (högre är bättre)
420083 (AnTuTu)
CPU: 137475
GPU: 136139
MEM: 79728
UX: 66741