Test av Logitech Ergo M575

Logitech Ergo M575

Styrkulan som botar stela axlar.

av Markus Dahlberg #Mus #Logitech
9.2

Senast vi testade en styrkula var det den lite mer experimentella Logitech MX Ergo för tre år sedan. Nu har tack och lov Logitech tagit ett steg tillbaka och gjort en mer traditionell styrkula, och resultatet är i det närmaste perfekt.

Där Ergo MX hade en justerbar vinkel i två lägen varav egentligen inget var perfekt, är M575 vinklad lite mitt emellan i den perfekta vinkeln. Där Ergo MX var stor och nästan klumpig, har M575 krympt lite och passar nu som handen i handsken. I samma ögonblick som handen läggs på styrkulan känner sig inte bara den som hemma, hela kroppen blir faktiskt avslappnad.

En styrkula är en mus som står stilla på bordet. Till skillnad från en mus som ligger platt på bordet, står styrkulan upp så att handen behåller sin naturliga lutning. Det är det tricket som gör att handen, armen, axeln och nacken slappnar av. Plötsligt är all oro för musarm som bortblåst. I stället är det högertummen som får jobba. Den hamnar precis där den stora muskulan sitter och det känns helt naturligt att styra pekaren genom att rulla kulan med tummen.

När sedan Ergo M575 fungerar så bra som den gör är succén ett faktum. Själva kulan är lättrullad och sensorerna i musen känsliga. Det är lätt att precisionsstyra pekaren på ett sätt som är svårt med en medelmåttig mus.

Ergo M575 är trådlös och kan anslutas via Bluetooth eller med Logitech usb-mottagare Unifying. På musens undersida sitter det en liten knapp som aktivera någon av de två lägena. På det sättet kan Ergo M575 vara ansluten till två enheter samtidigt, även om musen inte har stöd för Flow. Placeringen av den här knappen är det enda vi kan klaga på. Nog borde den ha suttit lättare tillgänglig på ovansidan. Plats finns det ju.

I övrigt imponerar allt, men kanske allra mest priset. 600 kronor är en struntsumma för en produkt som kan rädda en från de otäcka skador som musarm kan medföra. Logitech ska också ha en eloge för sin miljövänliga förpackning som inte innehåller någon plast alls. Den är dessutom liten, vilket påverkar utsläppen under transporterna.


+ Skön och avslappnande att använda
+ Hög byggkvalitet
+ Fin precision
+ Riktigt billig

Läs mer om Logitech Ergo M575


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Perfekt ergonomisk form som får hela kroppen att slappna av. Allt är rätt och priset överraskande lågt.

Specifikationer

Märke
Logitech
Kabel/trådlös
Trådlös
Anslutning
Bluetooth, usb-mottagare
Antal knappar
5
Mått
13,4 x 10 x 4,8 cm
Vikt
145 g
Sensor
400 - 2000 dpi