Samsung Galaxy Book Ion

Lätt dator med lång batteritid.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Samsung
7.7

Samsung är tillbaka på den europeiska datormarknaden efter några års frånvaro. Först ut var Galaxy Book Flex, som vi redan har testat, och nu kommer Galaxy Book Ion, som är en riktigt lätt och tunn bärbar pc.

Galaxy Book Ion är 1,3 centimeter tjock, eller några få millimeter tjockare än en usb-port. Frågan är om det inte är storleken på portarna som har bestämt hur tjock datorn ska bli. Vi får till exempel en hdmi-port i full storlek och två stora usb-portar.

Även om prestandan är utmärkt förväntar vi oss lite mer med tanke på prislappen. När vi jämför prestandamätningarna med andra datorer här i Testzonen inser vi att det faktiskt går att hitta snabbare datorer för halva priset.

Skärmen baseras på samma QLED-teknik som i Samsungs tv-apparater. Det betyder flotta färger och hög ljusstyrka, och det är inga problem att se vad som händer på skärmen i fullt dagsljus. Skärmen är en av Ions starkaste sidor.

Tangentbordet däremot är en sorglig historia. Tangenternas slaglängd, alltså hur långt de kan tryckas ned, är minimal och det är nästan svårt att märka att en tangent ens är nedtryckt. Eftersom tangenttopparna dessutom är ovanligt blanka går det heller inte att känna var de enskilda tangenterna sitter om man försöker sig på att skriva med alla tio fingrar. Lägg sedan till att musplattan går ända upp till tangentbordskanten, så att man hela tiden berör den med handflatan när man skriver, så har vi en skrivverktyg som inte fungerar bra.


+ Tunn och elegant
+ Ypperlig skärm
Dåligt tangentbord
Låga prestanda

Läs mer om Samsung Galaxy Book Ion


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En extremt lätt bärbar pc med lång batteritid, men prestandan motsvaras inte av prislappen.

Specifikationer

Märke
Samsung
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i5-10210U, 1,6 GHz
Grafikkort
Intel UHD Graphics
Ramminne
8 GB
Lagring
512 GB, M.2 ssd
Skärmstorlek
13,3 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
1x usb 3.2 Gen 1, 1x usb 3.2 Gen 2, 1x usb c 3.2 Gen 1
Anslutningar
Hdmi, hörlurar
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
30,57 x 19,98 x 1,29 cm
Vikt
0,97 kg
Batteritid
Upp till 22 timmar
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Home 64-bit
CPU Mark
5899
2D Mark
291
3D Mark
1105
Memory Mark
2364
Disk Mark
24924
Benchmark (högre är bättre)
2347