Samsung Galaxy Book Flex

Oerhört elegant 2 i 1-dator.

av Markus Dahlberg #Dator #Samsung
8.0

Samsung är tillbaka på den nordiska datormarknaden med tre bärbara datorer. Modellen som vi testar här är Galaxy Book Flex och den heter så därför att detta är en 2 i 1-dator, det vill säga en bärbar pc som också är en surfplatta. Skärmen kan vinklas ett helt varv bakåt.

Datorn är mycket elegant med skarpa kanter i borstad aluminium, medan locket, undersidan och området runt tangentbordet är snyggt blå. Toleranserna är fina och hopfälld ser datorn ut som en snygg rektangulär platta utan yttre attribut som skvallrar om att det rör sig om en dator. Det är oerhört välgjort och sobert. Hela datorn ger ett gediget intryck.

Öppnar vi locket, vilket går att göra med en hand (även om datorn är så lätt att den gärna glider iväg), möts vi av ett mycket elegant tangentbord och en stor musplatta – allt i blått. Skärmkanterna är tunna, även om överkanten är lite tjockare för att webbkameran ska få plats. Samsungs egen QLED-panel ger riktigt djupa och klara färger. Vi har sett ljusstarkare skärmar, i alla fall tills vi aktiverar utomhusläget som drar upp ljusstyrkan rejält.

Pekfunktionen är felfri, vilket förstås beror på att Samsungs pekpenna S-Pen följer med. Det är samma penna som vi känner från mobiltelefonerna och här finns ett antal funktioner för att bland annat anteckna direkt på skärmen och skriva direkt på skärmbilder. Pennan förvaras i ett fack på höger kortsida. Ett tryck på den och den poppar ut. Samtidigt startar Samsung Notes, som innehåller en rad olika funktioner. Det går även att styra annat med pennan, som att till exempel starta en film på Netflix, stoppa musik eller ändra ljudvolymen. Det senare sker med rörelser. För att sänka ljudet ska man till exempel röra pennan nedåt. Detta fungerar överraskande bra med lite träning.

En annan finess är att musplattan över fungerar som trådlösa laddare för en mobiltelefon eller andra enheter som stödjer QI-laddning. Det fungerar lika galant som det är en smart idé. När laddningsfunktionen är aktiverad stängs musplattefunktionen av.

Tangentbordet är okej, inte mer. Tangenterna är extremt tunna och det krävs inte mycket till kraft för att trycka ner dem. Till en början stör det också att höger skifttangent är hälften så stor som vanligt. Intill den sitter nämligen fingeravtrycksläsaren placerad. Det må vara en snygg lösning, men knappast perfekt. Ansiktsigenkänning fungerar inte i Book Flex.

Prestandan är det hur som helst inga fel på. Book Flex är till och med lite snabbare än klassens ledare och det enda som den här typen av datorer inte klarar är tunga 3d-spel.

Det är dock några detaljer som stör. Tangentbordet känns lite hoptryckt och för den som skriver mycket kan detta vara ett problem. Värre är det med de svampiga gångjärnen. Om man nu gör en dator med en skärm som är avsedd att rita på måste skärmen vara stilla medan man skriver. Men gångjärnen orkar inte hålla emot pennans tryck, varpå hela skärmen svajar. När skärmen är vinklad helt bakåt fungerar det förstås klanderfritt, men för den som vill anteckna på skärmen i datorläget är det inte optimalt när skärmen ger efter för varje tryck.

Sedan är det ju det här med prislappen. 23 000 kronor är väldigt mycket pengar. Det finns många vassa konkurrenter som inte Samsung rår på denna gång.


+ Snygg och välbyggd
+ S-Pen är smart och bra
+ Senaste tekniken
Dyr

Läs mer om Samsung Galaxy Book Flex


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En riktigt snygg och prestandatung dator av modernaste snitt. S-Pen överraskar, men svampiga gångjärn drar ner intrycket.

Specifikationer

Märke
Samsung
Typ
2 i 1-dator
Processor
Intel Core i7-1065G7
Grafikkort
Intel Iris Plus
Ramminne
16 GB, DDR4
Lagring
512 GB, NVMe SSD
Skärmstorlek
13,3 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
2x usb c ThunderBolt 3, 1x usb c
Anslutningar
Hörlurar
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mått
30,3 x 20,3 x 1,3 mm
Vikt
1,16 kg
Batteritid
20 h
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Home, 64-bitar
CPU Mark
8813,8
2D Mark
434,5
3D Mark
2362,4
Memory Mark
2611,9
Disk Mark
27491,4
Benchmark (högre är bättre)
3527,6 (Passmark)