Computeren optager ikke mere plads på bordet end et Bluetooth-tastatur.

Raspberry Pi 400

Liten Linuxdator i ett tangentbord.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Raspberry Pi
9.0

Raspberry Pi 400 är den utan konkurrens billigaste datorn som vi har testat i PC-tidningen. Det är svårt att inte gilla den här datorn vid första ögonkastet. För 1200 kronor får vi här en effektiv liten dator med massor med möjligheter. Det är dock inte Windows som gäller, utan Raspberrys egen variant av Linux – Raspberry Pi OS.

Alla datorer från Raspberry är extremt små och den här gången har de tagit sin lilla Raspberry Pi 4 och byggt in den i ett tangentbord. Det hela påminner inte så lite om hur det såg ut på 80-talet i datorer som Commodore 64 och ZX Spectrum.

En dator från Raspberry säljs vanligen som en sorts byggsats i form av ett moderkort. Sedan får man själv bygga in datorn i något och lägga till en lagringsenhet, skärm, tangentbord och vad man nu vill ha. Datorn kan användas som en traditionell dator, men det är vanligare att en Raspberry Pi används för hobbybyggen av alla möjliga slag. På internet finns det beskrivningar för hur man bygger allt från egna telefoner till bildramar, kameror och väderstationer. Med Pi 400 har Raspberry byggt något som liknar en färdig dator.

I tangentbordets bakkant finns alla portar, bland annat tre usb-portar och två microHDMI-portar för bildskärmar. Med tanke på prislappen är anslutningsmöjligheterna imponerande.

Det paket som vi har provat är komplett med nätdel, mus, microHDMI-kabel och ett minneskort med operativsystemet Raspberry PI OS. Det finns många andra operativsystem till Raspberry Pi att välja mellan. Vi hämtade ett från internet som gör om datorn till ett mediecenter. Till en av hdmi-portarna anslöt vi datorn till en tv och tittade på film i full hd-upplösning. Det hela fungerar alldeles utmärkt.

Raspberrys operativsystem Raspberry Pi OS, som påminner en del om Windows. Det finns också en mängd program att hämta från internet, till exempel kontorsprogrammen i LibreOffice. Med tanke på prislappen får man riktigt mycket för pengarna.

Värt att notera är att tangentbordet inte har några svenska tecken. Det är ett amerikanskt tangentbord med tillbehör som fungerar inom EU.


+ Många anslutningsmöjligheter
+ Kompakt!
+ Fina prestanda med tanke på priset

Läs mer om Raspberry Pi 400


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En komplett dator som kan användas till otroligt mycket. Fantastisk billig med tanke på vad vi får. Fungerar dock inte med Windows.

Specifikationer

Märke
Raspberry Pi
Typ
Minidator
Processor
Broadcom BCM2711 quad-core Cortex-A72, 1,8 GHz
Ramminne
4 GB
Lagring
Valfritt microSD-kort
USB-portar
2× usb 3.0, 1× usb 2.0
Anslutningar
2x micro-HDMI, expansionsport
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, ethernet
Mått
28,6 × 12,2 × 2,3 cm
Vikt
386 g