Raspberry Pi ser ikke ud af meget, men den kan faktisk næsten det samme som en stationær pc.

Raspberry Pi 4 – model B

Minidator med operativsystemet Raspbian för hobbyprojekt.

av Morten Skeldal Østergaard #Dator #Raspberry Pi
9.0

Raspberry Pi är inte precis den typ av dator som vi brukar testa i PC-tidningen, men det är faktiskt en fullfjädrad, om än enkel, dator.

På det lilla moderkortet finns de flesta av de komponenter som finns i en stationär pc: en processor, ramminne, nätverkskort och faktiskt hela fyra usb-portar, en nätverksport och två mikro-hdmi-portar.

För att komma i gång behövs ett microSD-kort, en bildskärm, en mus och ett tangentbord. Genom att leta upp lite gamla grejer får vi alltså en dator för 450 kronor. Inte illa.

Det behövs förstås ett operativsystem också. Windows funkar inte. På hemsidan för Raspberry finns det flera Linuxvarianter att välja mellan. Operativsystemet ska kopieras till ­microSD-kortet, som sedan sätts i kortläsaren på undersidan av Raspberry Pi. Det finns ingen strömbrytare att starta datorn med. I stället behövs en mobilladdare och en sladd till usb c. När usb c-kabeln sätts i startar datorn.

Vi hämtade det Linuxbaserade operativsystemet Raspbian, som är speciellt framtaget för Raspberry Pi. Det påminner lite om Windows med ikoner och programfönster, så det är förvånansvärt lätt att komma i gång.

När datorn startas är den redo ­efter bara några sekunder. Det följer med såväl en utmärkt webbläsare som det fria kontorspaketet LibreOffice. Allt startar snabbt, men när vi försöker använda flera program samtidigt märks det tydligt att vi inte sitter framför något fartmonster precis. Men ­datorn duger alldeles utmärkt för ordbehandling och budgetarbete. Det är lika lätt att surfa på internet som med vilken annan dator som helst.

Det finns speciella operativsystem för att göra om Raspberry Pi till en mediespelare eller en speldator som är kraftfull nog för att efterlikna gamla datorer eller spelmaskiner. Det är bara att experimentera på.

Visst går det att använda Raspberry Pi som ett lågprisalternativ till en Windows-pc, men Raspberry Pi är så enkel att hantera att den bjuder in till lek och experimenterande. Under vår tid med Raspberry upplevde vi lite av den glädje och nyfikenhet som vi kände de första gångerna vi rotade runt i datorer för många år sedan. För den som vill gå vidare och använda ­Raspberry Pi till små elektronik­projekt finns det massor med tips och instruktioner på internet.


+ Kul liten dator
+ Väldigt billig
Långsam

Läs mer om Raspberry Pi 4 – model B


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En riktigt kul minidator för både hobbyprojekt och kontorsarbete.

Specifikationer

Märke
Raspberry Pi
Typ
Hobbydator
Processor
Broadcom BCM2711B0 quad-core A72, 64-bit, 1.5GHz
Grafikkort
Broadcom VideoCore VI
Ramminne
1 GB
Lagring
microSD-kort
USB-portar
2x usb 2.0, 2x usb 3.0
Anslutningar
2x micro-HDMI 2.0, hörlursuttag, Gigabit Ethernet
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mått
88 x 58 x 19,5 mm
Vikt
46 g
Operativsystem
Raspbian