test av Dynabook Portégé X30L-G-10J

Dynabook Portégé X30L-G-10J

Världens lättaste bärbara pc.

av Markus Dahlberg #Dator #Dynabook
8.6

Dynabook fortsätter att övertyga med sina bärbara datorer. Den här gången har de lyckats med konststycket att skala bort 220 gram från föregångaren X30-F, som vi testade för ett år sedan. Portégé X30L-G-10J är nästan obegripligt lätt. 842 gram är mindre än vad en stor surfplatta med tillhörande tangentbordsskydd väger. Det är nästan svårt att tro att det är en dator vi lyfter upp ur lådan.

Men det är det. X30L är en ytterst kompetent kontorsdator med fina prestanda. Chassit av mörkt matt magnesium är styvt och stabilt. Datorn ger så långt ett gediget intryck. Det är inte för inte som den är klassade enligt MIL-STD-810G. Det är en standard som den amerikanska militären kräver att alla enheter de köper ska klara. Ett av de 29 tester som Dynabooks dator har genomgått för att få märkningen är att bli tappad från 1,2 meters höjd 26 gånger i ett betonggolv som är täckt med fem centimeter plywood. Det säger inte så mycket annat än att X30L är en arbetshäst som tål en intensiv vardag på jobbet.

Intrycket av stabilitet grumlas när vi fäller upp skärmen. Den är förstås tunn, men den har också ovanligt dålig vridstyvhet. När vi tar tag i kanterna för att prova går det att böja den oroväckande mycket. Mindre roligt är det också att titta på de breda kanterna. Det är inte särskilt modernt längre med en överkant på 15 millimeter. Sidorna är lite tunnare, men lite mossigt känns det.

Då är själva skärmen roligare. Upplösningen full hd är rimlig i den här storleksklassen, men det är framför allt ljusstyrkan som märks. Den 13,3 tum stora skärmen är matt och jämnt belyst med en ljusstyrka på goda 470 cd/m². Färgerna är fina och klara och skärmen känns nästan onödigt bra för en dator vars främsta arbetsuppgifter kommer bestå av Worddokument och Excelark. Å andra sidan ståtar X30L med bra batteritid, så med den fina skärmen är det som upplagt för att titta på film. I vårt batteritest rullar vår evighetsfilm i nästan fem och en halv timme innan batteriet är slut. Det är inte i topp, men rimligt bra.

I det sammanhanget är värt att notera att de inbyggda högtalarna inte göra någon film rättvisa. Ljudet är tunt och menlöst. Under sagda filmvisning är det hörlurar som gäller.

I övrigt finns det inte mycket att klaga på. Vi får stöd för Wi-Fi 6 och det finns till och med en ethernetport på höger kortsida. Kontakten är så stor att den har sin egen lilla utbyggnad. På samma sida sitter det två usb-portar. På den vänstra kortsidan hittar vi fullstor hdmi-port, hörlursuttag samt en kortläsare för micro sd-kort. Här finns också den enda usb c-porten som även fungerar som laddport. Märkligt nog finns det en port till här som inte används. Intill usb c-porten hittar vi nämligen en liten rund laddport för den typen av strömadaptrar som följde med förr. Men någon sådan strömadapter får vi inte. Detta är förmodligen en eftergift för världens alla it-avdelningar på stora företag som kräver kompatibilitet med gamla standarder.

Prestandamässigt klarar X30L allt som hör kontoret till, inklusive strömmande film och musik. Någon speldator är ju inte detta precis och även om alla mätvärden utom ett slår förra årets modell får vi ett sämre totalvärde för prestandan. Det enda som får lägre värde här är 2D-grafik, det vill säga den vanliga grafiken i Windows och alla program utom spel. Varför det blir på det viset övergår vårt förstånd. Hur som helst är X30L kapabel att klara allt vardagsjobb utan att krokna.

Det vi tycker sämst om är det trånga tangentbordet och då framförallt den lilla Entertangenten. Tangenterna är stötiga på ett ovanligt sätt och det är inte särskilt kul att författa längre texter med det här tangentbordet. Näst sämst är den udda placeringen av fingeravtrycksläsaren i musplattans övre vänstra hörn. Det känns avigt att sträcka sig över halva datorn för att nå den med pekfingret – om man inte är vänsterhänt förstås. Å andra sidan finns det roligare sätt att komma in i Windows – till exempel med ansiktsinloggning. Den stora webbkameran i skärmens breda överkant känner ganska raskt igen oss och inloggningen sker då snabbt.

Knappa 19000 kronor hos Dustin är förstås mycket pengar, men för den som vill ha en lätt, tålig och kapabel pc som klarar allt i vardagen är Portégé X30L-G-10J ett bra val.


+ Otroligt lätt
+ Härlig och ljusstark skärm
+ Många portar
Trångt tangentbord
Svajig skärm

Läs mer om Dynabook Portégé X30L-G-10J


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Lätt och kapabel bärbar pc som klarar de flesta jobb. Skön skärm, men trist tangentbord.

Specifikationer

Märke
Dynabook
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel Core i7 10710H
Grafikkort
Intel UHD Graphics
Ramminne
16 GB
Lagring
512 gB, ssd
Skärmstorlek
13,3 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel, 470 cd/m²
USB-portar
2x usb 3.0, 1x usb c 3.1 gen 1
Anslutningar
Hdmi, ethernet, hörlurar och mikrofon, micro SD.kortplats
Nätverk
Wi-FI 6, Bluetooth 5.0
Mått
30,9 × 21,2 × 18 cm
Vikt
842 g
Batteritid
5 h 25 min
Pekskärm
Nej
Operativsystem
Windows 10 Pro
Övrigt
MIL-STD-810G
CPU Mark
9197,8
2D Mark
320,9
3D Mark
1176,7
Memory Mark
2770,1
Disk Mark
14484,2
Benchmark (högre är bättre)
2720,4