Test av Dynabook Portégé X30-F

Dynabook Portégé X30-F

Lättviktsdator för hemmakontoret.

av #Dator #Dynabook
8.6

Toshiba börjar sälja datorer i Sverige igen, men numera under namnet Dynabook. Företaget har bytt namn, men modellnamnen känner vi igen. Det knixiga namnet Portégé lever vidare i Dynabooks premiärserie med nya datorer.

En av de första är X30-F, som är en ultralätt 13-tummare med en pekskärm med upplösningen 1920 x 1080 (full hd). Windows Hello hälsar direkt välkommen när datorn startas och det tar bara ett par sekunder för tekniken att logga in. Det finns även en fingeravtrycksläsare, något udda placerad till vänster i musplattan.

Det här är en riktigt trevlig arbetsdator som är kompakt och enkel att komma överens med. Trots att den är lätt går det att öppna locket med en hand! En ofta förbisedd fördel i en dator som ska leva ett liv i och ur väskor med snabba ryck.

Tangentbordet är ovanligt bra. Tangenterna är distinkta och har lite längre slaglängd än vad som är vanligt. Vi får en nordisk tangentlayout, men de svenska vita tecknen syns betydligt bättre än våra nordiska grannars. Mitt i tangentbordet finns det en liten styrspak för att styra pekaren. Det är en funktion som andas svunna tider men som med lite träning kan fungera bättre än musplattan. Den är det i och för sig inget fel på alls, snarare tvärtom. Det är pigg och exakt. Det finns för övrigt en hel del kluriga kortkommandon på tangentbordet som i många delar är vettiga. Det går till exempel snabbt att ändra upplösning och att ändra ikonerna storlek.

Pekskärmen reagerar kvickt, men den kunde gott vara lite ljusstarkare. Kontrasten är inte heller den allra bästa och svart blir gärna aningen grått. I det vardagliga arbetet är detta dock inget som stör. För den som gillar att peka på skärmen är det värre att gångjärnen inte orkar hålla emot när man trycker på skärmen. Den ger efter för lätt och känns svajig. Chassit i övrigt är stabilt och när locket är nedfällt känns det som om datorn tål en hel del.

X30-F är ingen racer, men den känns snabb i vardagen och allt som hör kontorsarbete till flyter på utan problem. Den känns till och med kvick mellan varven, och det går snabbt att sätta i gång att jobba.

Dynabook Portégé X30-F är en arbetshäst som håller i gång en hel arbetsdag på batteriet och som är byggd för att duga i flera år. Laddningen sker via usb c, vilket förstärker känslan av att det här är en smidig dator att använda dagligen. Om det inte hade varit för prislappen är den så bra att den kunde ha ersätta Dells XPS 13 som vår favorit. Inte illa!


+ Lätt och smidig
+ Härlig att jobba med
+ Laddning via usb c
Svajig skärm
Dyr

Läs mer om Dynabook Portégé X30-F

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En smidig bärbar 13-tummare som passar ypperligt i vardagen. Vår nya favorit!

Specifikationer

Märke
Dynabook
Typ
Bärbar pc
Processor
Intel® Core i7-8565U
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Ramminne
32 GB
Lagring
1 TB, ssd
Skärmstorlek
13,3 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
USB-portar
2x usb c 3.1 gen 2, 1x usb 3.0
Anslutningar
hdmi, microSD, audio
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mått
31,6 x 22,7 x 1,6 cm
Vikt
1,07 kg
Batteritid
18 h
Pekskärm
Ja
Operativsystem
Windows 10 Pro
CPU Mark
7615,3
2D Mark
564
3D Mark
1082,9
Memory Mark
2768,7
Disk Mark
11662,0
Benchmark (högre är bättre)
3307,9