AVM Fritz!Powerline 1260E WLAN Set

Med elnätsmodemen från tyska AVM skapas ett nätverk via de befintliga elkablarna och skapa ett trådlöst nätverk långt från routern.

av Henning Dadkhah Rasmussen #Elnätsmodem #AVM
6.5

Tyska AVM tillverkare nätverksprodukter som är lätt igenkännliga med sina ofta udda former och röda attribut.

Fritz!Powerline 1260E är en serie nya elnätsmodem, eller homeplugs på engelska, det vill säga enheter som använder hemmets befintliga elkablar för att skapa ett nätverk.

Det här är ett startpaket med två enheter: En 1250E och en lite mindre 1220E. Den ena enheten ansluts till en befintlig router med en nätverkskabel, medan den andra sätts i ett vägguttag där det saknas täckning i nätverket. 1260E ger dels en trådlös signal långt från routern, dels har den två fasta nätverksuttag. 1220E har bara en fast nätverksanslutning.

Är den ordinarie routern också från AVM ska det enligt företaget vara lätt att installera elnätsmodemen, men när vi försöker är det allt annat än enkelt. Vi testar med AVM:s router Fritzbox 7590 och i den medföljande lilla snabbstartsmanualen står det hur man genom att trycka på en knapp på routern och en på elnätsmodemen kopplar ihop dem. Detta lyckades vi aldrig med. Däremot fick vi till det på manuell väg, men samma problem återkom när vi försökte koppla ihop de båda elnätsmodemen inbördes. De accepterad helt enkelt inte varandras godkännandekoder. Till råga på allt tappade den ena av dem alla inställningar medan vi höll på och allt som återstod var att återställa den till fabriksinställningarna. Till slut fick vi det att fungera, men processen är i princip hopplös.

För att nå de högsta möjliga hastigheterna i elnätsmodem ska de inte sättas i förlängningssladdar utan direkt i vägguttagen. Alla förgreningar till elnätet skapar förluster som drar ner hastigheterna. Problemet med 1260E och 1220E är att de är så stora att de tar upp ett helt vägguttag vardera. När vi tvingas prova med en förlängningsdosa mäter vi överföringshastigheten till beskedliga 1,5 megabit per sekund. Sitter elnätsmodemet direkt i vägguttaget når vi upp till 39 megabit i sekunden. Det är stor skillnad.

I installationen av elnätsmodemen går det att välja om nätverkssignalen från routern ska levereras trådlöst i stället. Då blir 1260E en trådlös brygga i stället för en LAN-brygga. I det trådlösa läget mäter vi faktiskt hela 41 megabit i sekunden. Det verkar konstigt att den trådlösa hastigheten är högre än via det fasta elnätet, men det kan bero på dåliga ledningar eller att vägguttagen sitter på olika faser. Vi har mätt alla hastigheter över olika säkringar, vilket är det som de flesta kommer att uppleva hemma. Hastigheterna är alltid högre om vägguttagen sitter i samma säkringsgrupp.

När Fritz!Powerline väl är i gång kan man glömma bort modemen. Till dem anslutna enheter kopplades snabbt upp mot routern och nätverket är stabilt och problemfritt.

En spännande funktion som AVM utlovar är att elnätsmodemen tillsammans med en nyare Fritzbox-router ska kunna bilda ett meshnätverk. Det lyckades vi inte heller få ingång. Det kräver enligt AVM:s tillhörande app att man trycker på säkerhetsknapparna på routern och elnätsmodemen, men denna fysiska parning fungerade inte i det läget heller.

 

Det ena elnätsmodemet ansluts till routern och skickar sedan nätverkssignalen vidare via elkablarna till det andra modemet.


+ Fast och trådlöst nätverk grafikkort
Krånglig installation
Låga hastigheter
Tar upp hela vägguttagen


AVM Fritz!Powerline 1260E WLAN Set finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om AVM Fritz!Powerline 1260E WLAN Set

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Med Fritz!Powerline går det att använda trådlösa enheter i det egna nätverkets periferi, men installationen är onödigt besvärlig och de utlovade mesh-funktionerna får vi aldrig att fungera.

Specifikationer

Märke
AVM
Angiven hastighet
Elkablar: 1 200 Mbit/s, 2,4 GHz-nätverk: 400 Mbit/s, 5 GHz-nätverk: 866 Mbit/s
Anslutningar
2x LAN / enhet
Säkerhet
WPA2, 128-bit AES kryptering
Överföringshastighet
41 Mbit/s ta emot, 20 Mbit/s skicka