IronKey D300 är ett robust usb-minne med ett hölje av zink.

Kingston IronKey D300 128 GB

Tåligt och extremt säkert usb-minne.

av Henrik Ræder Clausen #Usb-minnen #Kingston
7.2

Kingston IronKey D300 är ett ovanligt tungt usb-minne på 50 gram. Namnet till trots är det inte inkapslat i järn, utan i zink. Zink är en mjukare metall än järn och därmed också mer stötdämpande. Usb-minnet är hoplimmat med speciallim som utlovas hålla för de mest utmanande situationer.

Innan usb-minnet går att använda måste ett särskilt program användas för att aktivera den kryptering som inbyggt i minnet. Systemet baseras på 256-bitars hårdvarubaserad AES-kryptering, som är så säkert att världens snabbaste superdator skulle behöva flera miljoner år för att hitta rätt krypteringsnyckel. Detta går dock inte heller eftersom usb-minnet formateras efter tio misslyckade inloggningsförsök.

Med rätt lösenord fungerar IronKey D300 som vilket annat usb-minne som helst. Med den skillnaden att det är oerhört snabbt. Våra mätningar visar skrivhastigheter på 150 megabyte i sekunden och läshastigheter på hela 250 megabyte per sekund. Det är mer än vad Kingston utlovar och det är det snabbaste vi någonsin har uppmätt för ett usb-minne.

D300 är vattentätt ned till en meters djup och det tål att tappas och att köras över. Vi har provat, och förutom lite ytliga repor och det faktum att minnet blev lätt skevt, fungerade det perfekt.

När vi plockade fram D300 igen efter ett par veckor fungerade det dock inte längre. Snacka om surt om vi hade förlitat oss på det och sparat ovärderliga data. De flesta usb-minnen är faktiskt ganska tåliga i det korta perspektivet, så det extrema priset för Kingston IronKey D300 är knappast rättfärdigat.

UPPDATERING 2019-09-10
För ordningens skull har vi nu fått låna ett annat exemplar av IronKey D300. Det har vi också kört över för att se om det håller vad Kingston lovar. Den här gången kan vi använda usb-minnet även efter en tid. Enligt Kingston var det ett konstruktionsfel i det första minnet som ledde till att det slutade att fungera.


+ Ruskigt snabbt
+ Effektiv kryptering
Extremt dyr
Gick sönder under testet

Läs mer om Kingston IronKey D300 128 GB


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Ett gediget och tungt usb-minne med säker inbyggd kryptering, men prislappen är extrem – särskilt som det slutade fungera under testet.

Specifikationer

Märke
Kingston
Kapacitet
128 GB
Usb-typ
Usb 3
Övrigt
Kryptering, vattentätt
Skrivhastighet
150 MB/s
Läshastighet
250 MB/S