Supermobil från ZTE

ZTE Axon 7

Supertelefonen som vänder upp och ned på Androidmarknaden.

av #Telefon #ZTE
9.1

Kinesiska ZTE är en ganska liten spelare på den röriga marknaden för Android-telefoner. Precis som Huawei gör nu företaget ett försök att slå sig in bland topptelefonerna och det som ska få konsumenterna att fästa blicken på telefonen är priset. Trots på papperet imponerande prestanda är den prissatt en bra bit under konkurrenterna.

Axon 7 är en 5,5-tumstelefon med en AMOLED-skärm på 2K, eller med en upplösning på 2560×1440 pixel. Skärmen når på knappa millimetern när ända ut till långsidornas kanter. Den går inte runt kanterna men är ändå skönt avrundad. Ovanför och nedanför skärmen finns det högtalare, som alltså ger stereoljud när telefonen vänds 90 grader för filmvisning. I det läget blir telefonen den perfekta mobila bion med sin fina skärm och utmärkta stereohögtalare.

Baksidan är mjukt rundad och den matta guldfärgade metallen ger en mycket behaglig känsla. Telefonen är dock ganska bred (7,5 centimeter), så det gäller att vara försiktig med att försöka använda telefonen med en hand. Det går knappt och den fysiska utformningen gör telefonen ganska hal, så risken att tappa den är i det läget överhängande. Tur då att ZTE har tänkt till och lagt till funktionen Mi-POP, som är en virtuell knapp för att styra fyra funktioner med tummen. Mi-POP kan skräddarsys och fungerar riktigt bra.

Skärmen är mycket bra och så pass ljusstark att bilden syns tydligt även i dagsljus. Den är skarp med fina färger och är absolut i paritet med dyrare telefoner. Även kameran sköter sig med den äran, i alla fall vid goda ljusförhållanden. När det börjar skymma lite blir bilderna inte lika bra som i de vassaste telefonerna. Även om det finns synbara skillnader mot säg Galaxy S7, är de inte så stora som den stora prisskillnaden kan få en att tro.

Alla appar hamnar direkt på startskärmen och inte på någon speciell appskärm. Det innebär till exempel att en app kan raderas direkt från skärmen, ungefär som i en iPhone. Vad som är att föredra här är en smaksak. Personligen föredrar jag detta eftersom appar som inte används annars tenderar att bli bortglömda. Skönt nog skickar inte ZTE med en massa testversioner, här finns bara det som behövs samt en ovanligt kul verktygslåda med allt från ficklampa och linjal till decibelmätare och vattenpass.

En nackdel är att fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan. Det är betydligt krångligare att använda den när den sitter där än om den vore inbyggd i hemknappen. Den fungerar i och för sig perfekt, men under testet slutade vi använda den eftersom det är enklare att låsa upp telefonen med ett mönster. Något annat som kan störa är att kameran på baksidan sticker ut en aning. Det gör till exempel att luren inte kan ligga helt plant och att den vickar lite om man lägger den för att hantera den.

När vi mäter prestandan med appen Antutu är det nästan svårt att tro på siffrorna. Värdet är högre än hos nästan dubbelt så dyra telefoner, så här finns gott om krafter till det mesta. Helt klart är ZTE Axon 7 en mycket kraftfull Android-telefon som faktiskt har potentialen att rita om hela Android-kartan. Det finns garanterat ingen telefon som slår den i en prestanda/pris-jämförelse. Den är dessutom välbyggd och på många sätt trevlig att jobba med i vardagen.

ZTE Axon 7 finns att köpa här via Prisjakt


+ Höga prestanda/pris
+ Härlig design
+ Bra ljud
+ Bra program
+ Väldigt rimligt pris

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En riktigt bra telefon med överraskande goda prestanda. Snygg, välgjord och chosefri. En topptelefon till mellanpris.

Specifikationer

Märke
ZTE
Processor
Snapdragon 820, 2,15 GHz MSM8996
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB + Micro SD-kort
Skärmstorlek
5,5 tum
Skärmupplösning
2560x1440
Anslutningar
Usb C, hörlurar
Batteritid
16 timmar
Batterikapacitet
3250 mAh
Operativsystem
Android 6.0.1
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 4.1
Mått
15,2x7,5x0,8
Vikt
174
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
20/8 megapixel (bak-/framsida)
Minneskortläsare
Micro SD
Övrigt
Snabbladdning 50% på 30 minuter
Benchmark (högre är bättre)
139643 (Antutu)