Test av XIaomi Mi Note 10

Xiaomi Mi Note 10

Elegant mellanklassmobil med fantastisk batteritid.

av Markus Dahlberg #Telefon #Xiaomi
8.3

Kinesiska Xiaomi är ett nytt mobiltelefonmärken i Sverige, men faktum är att företaget har funnits i tio år på den kinesiska marknaden och att de under den tiden har blivit marknadsledande i Kina. Numera är företaget trea på världsmarknaden efter Samsung och Apple.

Mi Note 10 är den första modellen som lanseras officiellt i Sverige och snart kommer det mer från Xiaomi, som tillverkar allt från dammsugare och smarta lampor till väskor, skruvmejslar och solglasögon. Under 2020 planerar Xiaomi att släppa ett tiotal telefoner med stöd för 5G.

Det får vi dock inte i Mi Note 10 (Mi står för Mobile Internet), men vi får mycket annat. Note 10 är en elegant telefon av senaste snitt. Det vill säga en skärm som täcker hela framsidan och en fingeravtrycksläsare som sitter i skärmen. På baksidan finns det hela fem linser, medan frontkameran sitter mitt i skärmens överkant. Det är framförallt kamerafunktionerna som Xiaomi framhåller som den stora grejen med den här telefonen. Och visst går det att ta bra bilder. Huvudkameran på 108 megapixel kan ta riktigt fina, och stora bilder. Används hela upplösningen blir bildfilerna dock på flera megabyte och minnet på snåla 128 gigabyte fylls snabbt upp.

När vi jämför med marknadsledaren för fotomobiler, Huawei P30 Pro, ser vi att det inte går att få riktigt lika fina bilder med Mi Note 10. Se exemplet överst på sidan. Färgerna är blekare, det är inte riktigt lika skarpt och det saknas detaljer. Jämförelsen är kanske orättvis eftersom P30 Pro fortfarande kostar 1 500 kronor mer.

Xiaomis användargränssnitt MIUI är inte riktigt lika trevligt som konkurrenternas motsvarigheter. Ett exempel är viruskontrollen för varje app som hämtas, en visserligen bra funktion men den är nedlusad med reklam. Vi får appen AliExpress och de spel som skickas med är ren utfyllnad. Allt detta går att lösa, men lite stramare och mindre kinesiskt vore trevligt.

Mi Note 10 är en prisvärd telefon, men något flaggskepp är det inte. Till det räcker inte prestandan, dessutom saknas funktioner som trådlös laddning och 5G. Detta är en mellanklasstelefon, må så vara i den högre änden. Det som gör Note 10 riktigt intressant är den långa batteritiden och det högst rimliga priset. Och förstås kamerafunktionen, som flyttar ner gränserna för mobilfoto till en trevligare prisklass.


+ Rimligt pris
+ Fantastisk batteritid
+ Bra kamera
Mellanklassprestanda

Läs mer om Xiaomi Mi Note 10


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En på många sätt bra mobiltelefon med lång batteritid och utmärkta kameror. Dock mellanklassprestanda.

Specifikationer

Märke
Xiaomi
Processor
Qualcomm Snapdragon 730G
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,47 tum, Amoled
Skärmupplösning
1080 x 2340 pixel
Anslutningar
Usb c, hörlurar
Batterikapacitet
5260 mAh
Operativsystem
Android 9
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mått
157,8 x 74,2 x 9,67mm
Vikt
208 g
Fingeravtrycksläsare
I skärmen
Kamera
108 + 5 + 12 + 20 + 2 +32 megapixel (vidvinkel, tele, tele, ultravidvinkel, makro + front)
Benchmark (högre är bättre)
258673 (AnTuTu)
CPU: 94514
GPU: 68499
MEM: 46829
UX: 48831