Test av Xiaomi Mi 10

Xiaomi Mi 10

Mobilen som nästan är i topp.

av Markus Dahlberg #Telefon #Xiaomi
7.4

Xiaomi Mi 10 är lite svår att förstå sig på. Den är på många sätt en underbar mobiltelefon, men den hamnar i ett segment som är lite oklart. Mi 10 är ingen toppmodell, hos Xiaomi hålls den platsen av Mi 10 Pro, och med en prislapp på tiotusen kronor är den inte billig. Mi 10 kan sägas vara ett budgetflaggskepp.

De är främst kameramodulen som har brandskattats i Mi 10. Borta är telefotolinsen från Mi 10 Pro och här finns det ingen optisk zoom. Det går förstås att ta fina bilder med Mi, men den som vill ha det bästa får punga ut med 2 000 kronor till och köpa Mi 10 Pro.

OLED-skärmen är däremot i världsklass och med en uppdateringsfrekvens på 90 hertz flyter allt elegant fram över skärmen. Den är stor och täcker nästan hela framsidan. På långsidorna böjer den av elegant runt hörnen och i ovan- och underkant är den svarta kanten minimal. Frontkameran tittar fram genom ett litet hål uppe till vänster. Xiaomi trollar gärna bort hålet genom att låta bakgrundsbilderna tona ut i svart just där.

Mi 10 är något av en liten stereoanläggning. Den har två hyfsade högtalare, en på varje kortsida. De låter ovanligt bra och telefonen kan bli en liten stereohögtalare på skrivbordet medan man jobbar. Skärmen, ljudkvaliteten och prestandan passar dessutom bra för film, så Mi 10 funkar även fint som en liten tv.

Något hörlursuttag får vi inte och Xiaomi skickar inte heller med några hörlurar. Det följer med en kort adaptersladd till usb-porten för den som vill använda trådade hörlurar. En nödlösning.

Det är något med Xiaomis användargränssnitt MIUI som stör. En telefon som ligger nära till hands att jämföra med är OnePlus 8 Pro, som är tusenlappen dyrare med samma konfiguration. Motsvarigheten där heter Oxygen OS och det ger en mer helgjuten känsla. Det finns inga fel i MIUI, kanske är det en smaksak. Försök prova telefonen i butiken för att se om det passar dig. Slutsatsen är att Mi 10 har blivit för dyr för att vara riktigt intressant.


+ Häftiga prestanda
+ Härlig OLED-skärm
+ Lång batteritid
För dyr

Läs mer om Xiaomi Mi 10


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Mi 10 är en bra mobiltelefon med vassa prestanda, men Xiaomi prisar ut sig. Dra av två-tre tusen så börjar vi snacka.

Specifikationer

Märke
Xiaomi
Processor
Qualcomm Snapdragon 865
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,67 tum
Skärmupplösning
1080 x 2340 pixel
Anslutningar
Usb c
Batteritid
40 h
Batterikapacitet
4780 mAh
Operativsystem
Android 10
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
Mått
162,5 x 74,8 x 9 mm
Vikt
208 g
Fingeravtrycksläsare
I skärmen
Kamera
108 + 13 + 2 +2 + 20 megapixel (huvudkamera, ultravidvinkel, makro, djup, front)
Minneskortläsare
Nej
Övrigt
Adapter usb c - audio
Benchmark (högre är bättre)
565953 (AnTuTu)
CPU: 174439
GPU: 216988
MEM: 92604
UX: 81922