Kameraet er produceret i samarbejde med det anerkendte tyske firma Leica.

Xiaomi 13T Pro

13T Pro imponerar med sin prestanda och skärmkvalitet, men vi skulle föredra att slippa de förinstallerade apparna.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Xiaomi
8.4

13T Pro är kinesiska Xiaomis bud på den ultimata mobilen. Om man tittar på listan över specifikationer är den på många sätt bättre än den nya iPhone, som dessutom är dyrare.

Skärmen på 13T Pro håller högsta klass. Den är stor och levererar fina färger med en förträffligt hög kontrast. Upplösningen är inte den högsta vi har sett, men bilden är fortfarande skarp när du håller skärmen på ett typiskt avstånd från ögonen, så vi klagar inte. Skärmen uppdateras mycket snabbt vilket ger en snygg, flytande effekt när du bläddrar genom innehållet på en lång webbsida eller använder en resurskrävande app.

Telefonen levererar bra prestanda i både våra mätningar och när den används till vardags. Till och med de mest krävande spelen kunde köras smidigt på mobilen.

Olyckligtvis, men helt naturligt, kräver dessa kraftfulla komponenter också mycket ström. För det mesta kunde vi inte få ut mer än drygt 24 timmar ur batteriet. Som tur är finns en stor och kraftfull laddare i lådan. Den är på 120 watt och det tog oss bara 10 minuter att ladda batteriet till 50 procent. Efter drygt 25 minuter var mobilen helt laddad.

Den kraftfulla kameran sticker ut flera millimeter från baksidan, så om du vill använda mobilen medan den ligger på bordet, då får du stå ut med att den glatt tippar från sida till sida när du trycker på skärmen.

Vi skulle uppskatta om vi slapp alla extra appar som installeras på 13T Pro när du ska börja använda den. Vi räknade till tio appar, allt från Booking.com till TikTok, som vi ändå inte kunde använda. Några av Xiaomis egna utfyllnadsappar kunde vi inte ens avinstallera.

Operativsystemet är Xiaomis egen anpassade version av Android, och vi gillade aldrig riktigt hur appar var organiserade. När du sveper upp från botten av skärmen dyker det inte upp en alfabetisk lista över alla appar som du kanske förväntar dig. Istället visas en Google-söksida som vi hellre hade sett var reserverad för mobilens webbläsare.

Om du tycker att priset på den här modellen är lite väl högt borde du överväga att välja den vanliga 13T-modellen, som finns tillgänglig för cirka 6 990 kronor och som faktiskt har nästan lika bra specifikationer som Pro-versionen.


+ Snabb

+ Kraftfull laddare

– Alldeles för många överflödiga appar

 

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

13T Pro imponerar med sin prestanda och skärmkvalitet, men vi skulle föredra att slippa de förinstallerade apparna.

Specifikationer

Märke
Xiaomi
Processor
Mediatek Dimensity 9200+
Ramminne
12 GB
Lagring
512 GB
Skärmstorlek
6,67"
Skärmupplösning
2712 x 1220 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
5000 mAh
Operativsystem
Android 13
Nätverk
Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4
Mått
16,2 x 7,6 x 0,9 cm
Vikt
206 g
Kamera
50 MP tele, 12 MP ultrawide, 20 MP selfie
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench: 2055 single-core, 5563 multi-core