Kameraområdet stikker mærkbart ud på telefonens bagside

Xiaomi 11 Lite 5G NE

En mycket välgjord mobil i mellanklassen, med snygg skärm och bra kameror.

av Henrik Ræder Clausen #Telefon #Xiaomi
8.9

Xiaomi 11 Lite 5Gne är en bra mobil i mellanklassen. Med en bra skärm, bra kameror och lång batteritid är det här mycket mobil för pengarna. Att den dessutom reagerar lika snabbt som dyrare mobiler är bara en extra lyx. Skärmen är av typen OLED med extra färgdjup (HDR) och det ger riktigt snygg bild. Färgerna är klara och nyanserade med bra dynamik mellan ljust och mörkt. Objekt och animationer rör sig mjukt och fint, vilket ger känslan av ett överskott av muskelkraft.­ 

Med tanke på skärmstorleken är Xiaomi 11 Lite 5Gne en slimmad och lätt mobil. Den strömlinjeformade designen har dock inneburit att det inte blivit plats för en hörlursutgång och att kamerorna sticker ut ganska mycket på baksidan. Estetiker lär för övrigt bli fascinerade av baksidans pärlemorskimrande effekt.

De inbyggda kamerorna ger riktigt bra bilder med klara färger och bra, naturlig skärpa som bara framhävs minimalt av digital efterbehandling. Precis som det ska vara.

Den primära kameran är på hela 64 megapixel, men tar lyckligtvis bilder på mer överskådliga 16 megapixel. Den extra upplösningen används för att minska brus i bilden och göra digital zoom bättre: Med zoomfaktor på 2 tas bilden fortfarande med äkta kamera-pixlar. Detaljerna blir lite grövre, men fortfarande med full upplösning.

Operativsystemet är Android 11, vilket inte är den senaste versionen. Xiaomi lovar dock att mobilen snart uppgraderas till Android 12 och vid ett senare tillfälle till Android 13. Det tog ett par försök att konfigurera fingeravtrycksläsaren i strömknappen på höger sida, men när den var på plats fungerade den bra. Det lilla tillägget ”ne” i namnet står för ”New Edition”, men det är en uppgradering som har vissa förbehåll. Jämfört med tidigare modellen har den här en aningen långsammare processor, men i gengäld har den också märkbart mer användningstid per laddning. Skillnaden i tempo märks inte i daglig användning, så det är ett bra byte. Att den nya versionen även har gått från 6 till 8 gigabyte arbetsminne är en extra bonus.

Den medföljande laddaren hävdar att den kan ladda med upp till 33 watt, men i praktiken kom vi dock inte högre än 25 watt.


+ Snabbt användargränssnitt
+ Batteriet räcker länge
– Ingen hörlursutgång

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En mycket välgjord mobil i mellanklassen, med snygg skärm och bra kameror.

Specifikationer

Märke
Xiaomi
Processor
Qualcomm Snapdragon 778G 5G 2.4 GHz
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmupplösning
2400 x 1080 pixels, 90 Hz
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
4250 mAh
Operativsystem
Android 11
Nätverk
WiFi 6
Mått
7,6 x 0,68 x 16,05 cm
Vikt
158 g
Kamera
64 megapixels
Benchmark (högre är bättre)
2795