Test av Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 är en välbyggd mobiltelefon som dock inte kan hota de främsta rivalerna.

av #Telefon #Sony
8.2

Sony Xperia XZ2 är den senaste modellen av Sonys topptelefoner. Den skiljer sig från andra flaggskepp med stora ytor både över och under skärmytan. Undertecknad har inget emot de här kantytorna från förr, men det är svårt att förstå varför Sony inte utnyttjar utrymmet till fasta knappar när det nu finns plats för dem. I stället får vi de vanliga mjukvaruknapparna längs ner på skärmen. Det är slöseri med utrymme.

Baksidan är av rundat glas. Den är otroligt elegant, men också riktigt hal att hålla i. Laddsladdens tyngd kan räcka för att dra telefonen över bordskanten och mot en krossad framtid på golvet.

På baksidan sitter huvudkameran och fingeravtrycksläsaren. Sony har placerat den lite längre ner än andra tillverkare. Om det är bra är lite av tycke och smak. Det innebär dock att kameran sitter precis där pekfingret hamnar naturligt när det letar efter fingeravtrycksläsaren – något som ofta resulterar i extrema närbilder av fingertoppen.

Snabb processor

Under skalet uppfyller Xperia XZ2 alla krav som man kan ställa på en topptelefon. Batteriet räcker gott och väl i en dag och den moderna processorn Snapdragon 845 gör att telefonen klarar det mesta utan att sätta i halsen.

Kameran på 19 megapixel är som alltid från Sony ett stort utropstecken. Bilderna blir klara och Sony har byggt in mängder med inställningsmöjligheter för såväl engagerade fotografer som amatörer. Kameran hänger dock inte riktigt med de tyngsta konkurrenterna i klassen, särskilt som det bara finns en lins i telefonen.

Skärmen är tydlig och ljusstark. Den har ”endast” full hd-upplösning, men för de flesta av oss är det ingenting som märks ens när vi jämför med lite dyrare konkurrenter med högre upplösning.


+ Snabb
+ Lång batteritid
+ Bra kamera
Dåligt placerad fingeravtrycksläsare


Sony Xperia XZ2 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Sony Xperia XZ2

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Sony Xperia ZX2 är en gedigen mobiltelefon med en bra kamera, lång batteritid och fina prestanda. Men den saknar den premiumkänsla som finns hos dyrare konkurrenter.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Snapdragon 645
Ramminne
4/6 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
5,7 tum
Skärmupplösning
1080 x 2160 pixel
Anslutningar
Usb c
Batteritid
En dag
Batterikapacitet
3180 mAh
Operativsystem
Android Oreo (8.0)
Mått
153 x 72 x 11.1 mm
Vikt
198 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja (baksidan)
Kamera
19 MP
Minneskortläsare
Ja