Test av Sony Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 Compact

Sony Xperia XZ2 Compact är ett av de bästa valen för alla som vill ha en en lite mindre topptelefon.

av #Telefon #Sony
8.2

Den som föredrar lite mindre mobiltelefoner har under senare år fått allt färre alternativ att välja mallen. En stor skärm har blivit ett av de främsta försäljningsargumenten på en allt mer konkurrensutsatt mobiltelefonmarknad.

Ett undantag är Sonys Compact-telefoner. Nya Sony Xperia XZ2 Compact, med en längd på 13,5 centimeter, är runt två centimeter kortare än de flesta konkurrenter – detta utan att prestandan påverkas.

Kanterna runt skärmen är med dagens mått mätt ganska breda. Baksidan är av plast i stället för metall eller glas som är så vanligt numera. Baksidan är aningen böjd vilket gör att telefonen blir ovanligt skön att hålla i. De reducerade måtten leder till att XZ2 Compact är lite tjockare än andra större modeller. Det beror förstås på att komponenterna måste få plats. Tillsammans gör allt detta att Sony Xperia XZ2 Compact känns ovanligt solid.

Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan, vilket vi ser allt oftare. Huruvida den placeringen är bra eller inte är vanligen en fråga om tycke och smak, men i det här fallet anser jag att den sitter helt fel. På grund av mobilens fysiska storlek hamnar pekfingret åtminstone i mitt fall aldrig naturligt i närheten av sensorn. Den kunde med fördel ha lokaliserats till framsidan, där det finns gott om plats för den. Avståndet mellan skärmen och kanterna är så tilltaget att den lätt hade fått rum.

Under skalet innehåller Sony Xperia XZ2 Compact allting som vi förväntar oss av en topptelefon av i dag. Det lilla batteriet på 2 870 milliamperetimmar uppvägs av att skärmen är mindre än normalt. Därför räcker också batteriet lätt i en hel dag.

Telefonen baseras på den nya processorn Snapdragon 845 och med fyra gigabyte arbetsminne blir telefonen snabb och kraftfull. Den visar inga tecken på att krokna när vi pressar den med tunga appar.

Även båda kamerorna lever upp till Sonys normala standarder med klara och skarpa bilder, som visserligen inte toppar de bästa på marknaden, men det kan vi stå ut med.


+ Liten
+ Kraftfull trots storleken
Dåligt placerad fingeravtrycksläsare


Sony Xperia XZ2 Compact finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Sony Xperia XZ2 Compact

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Sony Xperia XZ2 Compact är en prestandatung mobiltelefon i liten förpackning för alla som tycker att andra telefoner är för stora. Testa om möjligt telefonen innan du slår till. Fingeravtrycksläsarens placering på baksidan är nämligen inte särskilt bra.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Snapdragon 845
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
5 tum
Skärmupplösning
1080 x 2160
Anslutningar
Usb c
Batterikapacitet
2870 mAh
Operativsystem
Android 8.0
Mått
135 x 65 x 12,1 mm
Vikt
168 g
Fingeravtrycksläsare
Baksidan
Kamera
19 / 5 megapixel (bak- / framsida)
Minneskortläsare
Ja