Sony Xperia XZ

Läcker telefon, men med ett par missar

av Mikkel Jacobsen #Telefon #Sony
8.3

Xperia XZ är Sonys nya flaggskepp på en fullsmetad mobiltelefonmarknad och Sony gör vad de kan med design och prestanda för att märkas. XZ har en elegant och skarp skärm på 5,2 tum som tillsammans med en kraftfull processor gör att upplevelsen av att använda telefonen är ytterst behaglig. Spel, appar och filmer körs snabbt och störningsfritt.

Vad som inte är lika störningsfritt är själva skärmen. I förhållande till konkurrenterna är känslan av att dra fingret över den som att gnida handen mot en bilruta. Glaset är glatt men med en smula motstånd som inte märks i exempelvis en iPhone. Som med så mycket annat är detta en vanesak, men det är en lustig känsla.

Härlig kamera
Huvudkameran på baksidan är på hela 23 megapixel och den tar ruskigt bra bilder och spelar in video i full hd-upplösning. Själviskameran är på hela 13 megapixel, vilket även det är imponerande. Batteritiden vid normal användning matchar konkurrenterna. Det vill säga att batteriet håller igång telefonen en hel dag. Hos alla tillverkare finns här utrymme för förbättringar, säger jag som minns min gamla Ericsson T28 som det räckte att ladda en gång i veckan.

Kantig form
Xperia-serien kännetecknas av en härligt kantig formgivning som skiljer sig markant från konkurrenternas allt mer avrundade uttryck. Det ser bra ut, men är inte så skönt för händerna. Det är förstås upp till var och en att bedöma hur det känns, men under hela testperioden kände jag hur telefonens ena hörn gnagde in i min handflata. Det är förståeligt att Sony vill särskilja sig från andra märken, men jag saknar i alla fall de mjukare från andra telefoner.

Sony Xperia XZ finns att köpa här via Prisjakt.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Xperia XZ är en superb mobiltelefon med höga prestanda och härliga kameror. Men formen passar inte alla, så pröva att hålla i den innan du slår till.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Qualcomm® Snapdragon™ 820, 64-bit
Ramminne
3GB
Lagring
32GB, max 256GB med MicroSD
Skärmstorlek
5,2 tum
Skärmupplösning
1080p
Operativsystem
Android
Mått
146 × 72 × 8,1 mm
Vikt
161 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
23MP, 13MP