Sony Xperia XZ Premium

Sonys flaggskepp har blivit ännu snabbare, men om formgivningen råder det delade meningar.

av #Telefon #Sony
9.2

Sony släpper ännu en mobiltelefon i sin serie Xperia med namn som XZ, XZs, X Performance, XA, X och nu XZ Premium. Vi har givit upp alla försök att förstå Sony namnsättning, men strunt i det.

XZ Premium är efterföljaren till Xperia XZ, som släpptes i höstas. Premiums skärm med 4K-upplösning har blivit lite större än i föregångaren, som hade upplösningen 1080p. Detta är en av de främsta förbättringarna.

Den nya modellen startar blixtrande snabbt och är i det närmast redo att användas i samma stund som fingret rör fingeravtrycksläsaren.

Det är inte tu tal om att detta är en ovanligt sober och elegant telefon, men vi har fått tag på den kromade modellen och den blänker nästan för mycket. Utomhus i solen riskerar man faktiskt att bli bländad. Samma sak kan hända inomhus om telefonens glänsande baksida fångar ljuset från en lampa i rätt vinkel. Ytan må vara riktigt häftig, men den blir snabbt kladdig.

Kameran tar ett steg tillbaka jämfört med föregångaren. Den är nu på 19 megapixel i stället för 23. Det är faktiskt okej. 23 megapixel är visserligen mer, men i slutändan är det optiken som avgör hur bra bilderna blir. Bra optik är i det här läget mer värdefullt än en handfull megapixel. Den nya kameran har dessutom fått en smart slow motion-funktion.

När vi skrev om föregångaren Xperia XZ nämnde vi de skarpa kanterna som faktiskt var lite väl vassa. Det paradoxala är att telefonen är otroligt snygg samtidigt som den kantiga formen inte gör den särskilt skön att hålla i. Hur detta upplevs skiljer sig förstås från person till person, så rådet blir även denna gång att provhålla i telefonen innan eventuellt köp.

Redaktionen är delad i två läger och några kan inte tänka sig en Sony-telefon när den är formgiven på detta sätt. Men stör inte formen dig kan du se fram emot en riktigt bra mobiltelefon med en ruskigt bra kamera.


+ Snabb
+ Vattentät
+ Bra kamera
+ Hög upplösning


Sony Xperia XZ Premium finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Sony Xperia XZ Premium

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En läcker mobil med ovanligt skarpa hörn. Prova att hålla i den innan du bestämmer dig.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
QUALCOMM Snapdragon 835, 2.45 GHz
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
5.5 tum
Skärmupplösning
3840 x 2160 pixel
Anslutningar
Hörlurar, Micro-usb typ c
Batterikapacitet
3230 mAh
Operativsystem
Android 7.1 Nougat
Nätverk
NFC, IEEE 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
Mått
77 x 7.9 x 156 mm
Vikt
195 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
19/13 megapixel (baksida/framsida)
Minneskortläsare
microSDXC – max 256 GB