Test av Sony Xperia XA2

Sony Xperia XA2

En bra mellanklasstelefon men med en kamera som uppväger flera små problem.

av #Telefon #Sony
8.0

Sony Xperia XA2 är Sonys senaste modell i prisklassen mellan lågpristelefoner och flaggskeppen.

XA2 är en mycket elegant telefon av ordinärt snitt. Skärmen fyller inte upp hela framsidan, vilket inte vore något större problem om Sony använde det övriga utrymmet till annat. Det gör de dock inte och de tomma ytorna känns mest onödiga.

Med sina rundade kanter är det skönt att hålla i Xperia XA2. Chassit av både metall och plast är dessvärre väldigt känsligt för repor. Under de två veckor som vi har testat telefonen blev den märkbart repig, trots mild behandling.

Xperia XA2 känns kvick. Med processorn Snapdragon 630 och tre gigabyte arbetsminne går allt snabbt och den behöver aldrig kämpa för att hinna med. Skärmen är bra och bilden klar.

Kameran är helt klart ett av de stora slagnumren. Den har en upplösning på 23 megapixel och tack vare den fysiska kameraknappen går det snabbt att starta kameran för att börja fotografera. Bildkvaliteten är inte riktigt i paritet med de dyraste telefonerna, men i den här prisklassen hör den till de bästa.

Batteriet tycks dock Sony ha snålat in på. Det håller för en arbetsdag vid normal användning, men den som är mer intensiv i sitt mobilanvändande får strömbrist snabbare än så. Även den medföljande laddaren verkar vara av andra klass och det tar en hel natt att ladda batteriet. Snabbladdning? Glöm det.


+ Snabb
+ Fantastisk kamera
Blir lätt repig
Kort batteritid när telefonen pressas hårt


Sony Xperia XA2 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Sony Xperia XA2

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Det märks tyvärr att Xperia XA2 är en mellanklassmodell. För den som tycker att kameran är det viktigaste och att kort batteritid inte är något problem, är detta rätt val.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Snapdragon 630
Ramminne
3 GB
Lagring
32 GB
Skärmstorlek
5,2 tum
Skärmupplösning
1920 x 1080 pixel
Anslutningar
Usb c
Batterikapacitet
3300 mAh
Operativsystem
Android Oreo
Mått
14,2 x 7 cm
Vikt
171 gram
Fingeravtrycksläsare
På baksidan
Kamera
23 MP
Minneskortläsare
Ja