Sony Xperia 5

Lång mobiltelefon med delbar skärm.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Sony
8.8

De flesta moderna smartmobiler ser tämligen lika ut, så det är alltid spännande när det dyker upp en telefon som skiljer sig från mängden. Det gör Sony Xperia 5. Förhållandet mellan längden och bredden är 21:9, vilket nästan är detsamma som i maffiga biograffilmsformat. Vi snackar alltså om en riktigt bred, eller hög, bild.

Det avlånga formatet visar sig ­vara en bra idé. Det första vi noterar är att den är skönare att hålla i handen jämfört med konkurrenterna. Xperia 5 är helt enkelt smalare än andra telefoner och därmed lättare att få grepp om.

Nackdelen är att det är i stort sett hopplöst att nå den övre delen av skärmen med en hand. I praktiken når tummen över den nedre halvan av skärmen. Det enklaste sättet att komma runt det problemet är att samla alla viktiga ikoner längst ner. Sonys försök att göra någonting åt räckviddsproblematiken är att lägga de mest använda apparna i en sido­meny som kallas SideSense. Den ska dyka upp när man trycker två gånger på sidan, men det krävs en hel del övning för att få fram menyn.

Då är multifönsterfunktionen bättre. Med några tryck på rätt ställen går det nämligen att visa två aktiva appar samtidigt på skärmen. Det fungerar strålande och funktionen är som skräddarsydd för den avlånga skärmen, som här verkligen kommer till sin rätt.

Kameramodulen på baksidan har tre linser som i samarbete med varandra kan ge otroligt fina bilder i dagsljus. Om blixten måste användas i dunklare ljus blir dessvärre ­resultatet inte alls lika lyckat. Färgerna blir fel och motivet blir alldeles för mycket belyst.

Sony tar som så ofta sina egna vägar även i andra sammanhang. Fingeravtrycksläsaren sitter till ­exempel inte i skärmen utan på ena långsidan. Det är bara att peka på den med fingret så låses telefonen upp. Det är inte alls dumt. Tekniken är snabb och det känns naturligt att lägga fingret där.

Prismässigt ligger Xperia 5 klart lägre än vad konkurrenterna tar för sina toppmodeller. Är du ute efter en telefon som är lätt att få grepp om, är Xperia 5 ett mycket intressant ­alternativ.


+ Bra skärm
+ Praktisk skärmdelning
Dåliga foton i svagt ljus
Side sense är krångligt

Läs mer om Sony Xperia 5


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En ovanligt långsmal telefon med många lyckade funktioner, som till exempel att kunna dela skärmen i två.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Qualcomm Snapdragon 855
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,1 tommer
Skärmupplösning
2520 x 1080 pixel
Anslutningar
Usb c
Batterikapacitet
3140 mAh
Operativsystem
Android 9.0
Nätverk
802.11ac (Wi-Fi 5)
Mått
15,8 x 6,8 x 0,82 cm
Vikt
164 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja, på sidan
Kamera
12 + 12 + 12 / 8 megapixel (baksida/framsida)
Minneskortläsare
Ja