På siden af telefonen har Google Assistent og kameraet fået deres egne knapper.

Sony Xperia 5 III

Sony Xperia 5 III är snabb och har en bra kamera. Den är ett nöje att använda, även om du har förhållandevis små händer.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Sony
9.3

Du kan känna att du får ett bra grepp när du plockar upp Sonys nya Xperia 5 III-mobil. Den är smal och avlång, vilket betyder en förhållandevis stor skärmyta i en mobil som samtidigt passar bra även för små händer.

Det är glas på både fram- och baksidan. Det ser snyggt ut, men betyder också att mobilen är ganska slät. Baksidan är så blank att den utan problem kan användas som spegel när du behöver fixa frisyren. De släta ytorna och de rundade hörnen gör det enkelt att ta upp mobilen ur fickan. Lyckligtvis behåller Xperia 5 III sitt snygga utseende även när den används, då glaset inte är särskilt känsligt för fingeravtryck. Det är dock fingeravtrycksläsaren. Den är inbyggd i strömknappen på långsidan och du behöver bara vila fingret på den bråkdelen av en sekund för att låsa upp mobilen.

Även kameran håller hög kvalitet. Sony har använt erfarenheter från sina egna kameror för att skapa en semiprofessionell kamera-app. Kameran tar bra bilder och har dessutom en egen avtryckare som sitter precis där du håller ditt högra pekfinger mobilen hålls horisontellt. Knappen aktiverar även kamerans  effektiva autofokus när du trycker ner den till hälften.

Xperia 5 III har prestanda som man kan vänta sig i den här prisklassen. Mobilen går snabbt att starta, och vi upplevde aldrig någon väntetid eller några hackande bilduppdateringar på skärmen.

Sony har en särskild Side Sense-panel inbyggd. Den visar sig som ett litet streck på skärmens högra sida, precis framför tummen. Genom att dubbeltrycka på strecken öppnas en meny med de appar du använder mest. Det går även att svepa uppåt längs strecket för att ha två appar samtidigt på skärmen. Side Sense gör det enklare att använda mobilen med en hand, även om du inte kan nå den övre tredjedelen av skärmen.


+ Snabb

+ Bra kamera

– Väldigt hal

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Sony Xperia 5 III är snabb och har en bra kamera. Den är ett nöje att använda, även om du har förhållandevis små händer.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Snapdragon 888 5G
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,1 tommer
Skärmupplösning
2520 x 1080 pixels
Anslutningar
USB-C, hovedtelefon
Batteritid
Cirka to døgn
Batterikapacitet
4.500 mAh
Operativsystem
Android 11
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2
Mått
15,7 x 6,8 x 0,82 cm
Vikt
168 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja, i power-knap
Kamera
12 MP, 12 MP tele, 12 MP ultravid, 8 MP selfie
Minneskortläsare
Ja
Benchmark (högre är bättre)
1107 singlecore, 3521 multicore, 4662 OpenCL