Kameramodulet er placeret så yderligt, at du nemt kommer til at lægge fingeren over linsen.

Sony Xperia 5 II

Läcker och långsmal toppmobil.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Sony
9.1

Xperia 5 II är en av Sonys nya toppmodeller och den kan utan tvekan mäta sig med de bästa modellerna från Apple, Huawei och Samsung.

Sony har gjort smala, lite avlånga mobiltelefoner till något av ett signum. Lyckade Xperia 5 II är inget undantag. Trots att skärmen är på sex tum är den avlånga telefonen skön och smidig att hålla i och att hantera.

Skärmens förhållande mellan höjd och bredd är 21:9. Det passar faktiskt utmärkt till det mesta som man gör med en mobiltelefon, till exempel att läsa längre texter på webbsidor. Det är bara strömmad film i formatet 16:9 som inte blir riktigt bra. Här gäller det att vänja sig vid svarta kanter till höger och vänster om filmerna.

Xperia 5 II baseras på en snabb Snapdragonprocessor och allt vi utsätter telefonen för flyter på utan minsta tveksamheter. Skärmen är ljusstark med kraftfulla färger och en hög uppdateringshastighet som får grafiken att se mjuk och följsam ut när vi rullar fram långa webbsidor. Bokstäverna är tydliga och det är enkelt att skumma igenom en text medan den rullar fram på skärmen.

Kamerans tre linser tar fina bilder – även i dåligt ljus. Kameran sitter ganska nära kanten på telefonen och vid några tillfällen har vi fotograferat våra fingrar i stället för det tänkta motivet. Hur telefonen måste hållas när vi fotograferar är förstås en vanesak.

Fingeravtrycksläsaren å andra sidan sitter i strömbrytaren som är perfekt placerad precis där tummen hamnar. Den läser av fingeravtrycket och loggar in i telefonen märkbart snabbare än vad de fingeravtrycksläsare som sitter bakom skärmen i andra telefoner gör.

Xperia 5 II är en fantastisk mobil, särskilt för dig som har lite mindre händer men som ändå vill ha en telefon med en stor skärm. Den enda vi saknar på allvar är möjligheten att ladda batteriet trådlöst.


+ Bra skärm
+ Skön att hålla i
Ej trådlös laddning

Läs mer om Sony Xperia 5 II


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Sony har gjort en mycket bra mobiltelefon som tack vare den udda långsmala formen är ovanligt skön att hålla i.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Qualcomm SM8250 Snapdragon 865 (7 nm+)
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,1 tum
Skärmupplösning
2520 x 1080 pixel
Anslutningar
Usb c
Batteritid
Cirka 36 h
Batterikapacitet
4 000 mAh
Operativsystem
Android 10
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
Mått
158 x 68 x 8 mm
Vikt
163 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
12, 12 (tele), 12 (ultrawide) + 8 (front) megapixel
Minneskortläsare
Ja
Benchmark (högre är bättre)
GeekBench: 3301 (v5.1), GFXBench: 41fps (ES 3.1 onscreen)