Selfiekameraet på forsiden er gemt i rammen, så du slipper for et uklædeligt hul i skærmen.

Sony Xperia 10 IV

Xperia 10 IV är en riktigt bra mobil, särskilt om mar tar hänsyn till det förhållandevis låga priset.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Sony
9.0

Xperia 10 IV är en utmärkt mobil som passar bra i små händer och i trånga fickor. De flesta mobiler brukar vara ganska snarlika med stora skärmar i ungefär samma format, men här har Sony använt en skärm i det höga 21:9-formatet. Det gör den mer hanterbar, och det fungerar bra när du besöker hemsidor eller ska läsa ett långt mejl.

Låt dig dock inte luras av storleken: Mobilens prestanda är i nivå med till exempel Samsungs mobiler i samma prisklass, och den kunde utan problem köra alla appar vi utsatt den för. Det var bara när vi bläddrade väldigt snabbt genom en innehållsrik hemsida som vi kunde se lite hackiga  skärmuppdateringar.

Ljudet är klart och tydligt vid samtal, och det smala formatet gör att du får ett bra grepp om mobilen när du håller den mot örat. Som något av en sällsynthet har den ett 3,5 mm-uttag, så att det går att ansluta hörlurar för att få bättre ljud exempelvis när du tittar på video eller lyssnar på musik. Skärmformatet passar däremot inte speciellt bra om du kollar på Netflix-serier i det vanligare 16:9-formatet. Då får du stå ut med att det blir svarta kanter på sidorna.

På baksidan sitter en liten kameramodul som tar snygga bilder. I dagsljus är det svårt att se att bilderna är tagna med en mobilkamera i den här prisklassen, bilderna har både fina färger och skarpa detaljer. De blev inte lika bra i sämre belysning, där uppstod en del bildbrus.

Xperia 10 IV har en alldeles utmärkt batteritid. Vi använde mobilen i två hela dygn innan vi behövde ladda den, och då var det fortfarande några procent kvar av batteriet.

Kartongen till Xperia 10 IV är inte mycket större än själva mobilen, så det har inte blivit plats för vare sig en laddare eller annan extrautrustning. Det finns faktiskt ingen plast alls i förpackningen. Under den inledande installationen vill den installera en massa extra appar från bland annat Amazon, Booking.com och från Sony själva. Som tur är kan du enkelt välja att inte installera dem bara genom
att avmarkera dem. Det kunde andra tillverkare lära sig av.


+ Bra, avlång skärm

+ Klart ljud vid samtal

– Dåliga bilder vid svagt ljus

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Xperia 10 IV är en riktigt bra mobil, särskilt om mar tar hänsyn till det
förhållandevis låga priset.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Snapdragon 695
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6"
Skärmupplösning
1080 x 2520 pixels
Anslutningar
USB-C
Batteritid
48 timmar
Batterikapacitet
5.000 mAh
Operativsystem
Android 12
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1
Mått
15,3 x 6,7 x 0,83 cm
Vikt
161 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
12 MP, 8 MP tele
Minneskortläsare
Ja
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench 6: 897 single, 2063 multicore