Forholdet mellem bredde og højde i den høje telefon er 21:9.

Sony Xperia 10 II

Smal telefon med aptitligt pris.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Sony
8.3

Sony Xperia 10 II är en ovanligt långsmal telefon. En fördel med det är att det är lätt att få ett bra grepp om den.

När man håller telefonen i en hand gör den lite ovanliga formen det dock omöjligt att nå den översta delen av skärmen med fingrarna. Det spelar faktiskt inte så stor roll, det mesta går ändå att göra utan att röra den övre tredjedelen av skärmen. Det avlånga formatet passar väldigt bra för att läsa längre texter på webbsidor. Däremot är skärmen för bred för film och i Netflix blir det två svarta ränder vid sidan av bilden.

Det finns en speciell meny i sidan av skärmen där det går att nå den med tummen. Den ska aktiveras med ett par tryck på kanten, men vi lyckas aldrig få den här menyn att fungera optimalt. Vi tvingas trycka febrilt flera gånger innan menyn, som innehåller de mest frekvent använda apparna och inställningarna, dyker upp.

Xperia 10 II hör inte till de snabbaste mobiltelefoner som vi har testat, men i vardagen räcker prestandan fint. Skärmen uppdateras utan hack när vi bläddrar i Android eller panorerar på en karta i Google Maps.

Fingeravtrycksläsaren sitter i strömbrytaren på telefonens ena sida. Den fungerar bra, ja till och med bättre än de motsvarigheter som sitter inbyggda i skärmen på många mobiltelefoner av i dag.

Sony håller fast vid mycket av det som en gång i tiden ansågs vara fördelar men som inte längre finns i många dyrare mobiltelefoner. Vi får till exempel ett hörlursuttag och framsideskameran tittar inte fram i ett svart hål i skärmen, utan sitter i ovankant utanför bildytan. För ovanlighetens skull går det alltså att utnyttja hela skärmen. Det må vara åldersrelaterat, men nog är denna lösning att föredra.

Kameran är aningen över medel. Det går att ta fina bilder, men som så ofta blir det en del brus i bilder som är tagna i dåligt ljus.

Grunddisciplinen telefonsamtal klarar Xperia 10 II utan konstigheter. Ljudet är klart och tydligt och den man pratar med störs inte av eventuella bakgrundsljud.


+ Bra fingeravtrycksläsare
+ Rimligt pris
Krånglig sidomeny

Läs mer om Sony Xperia 10 II


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Xperia 10 II är en fin telefon till rätt pris. Tack vare den långsmala skärmen går det att få ett bra grepp om telefonen.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Snapdragon 665
Ramminne
4 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6 tum
Skärmupplösning
1080 x 2520 pixel
Anslutningar
Usb c, hörlurar
Batteritid
Cirka 36 h
Batterikapacitet
3600 mAh
Operativsystem
Android 10
Nätverk
Wi-Fi 5
Mått
157 x 69 x 8,2 mm
Vikt
151 g
Fingeravtrycksläsare
Ja, i strömbrytaren
Kamera
12 MP, f/2.0, 26mm (wide), 1/2.8", 8 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/4.0", 2 x optisk zoom, 8 MP, f/2.2, 120˚, 16mm (ultrawide), 1/4.0"
Minneskortläsare
Ja
Benchmark (högre är bättre)
GeekBench 5: 312/1390