Sony Xperia 1 IV er usædvanligt høj. Og føles meget solid.

Sony Xperia 1 IV

En utmärkt mobil med mycket avancerade kameramöjligheter. Det finns dock inte nog med nyheter för att motivera priset.

av Henrik Ræder Clausen #Telefon #Sony
8.2

Den här mobilen är snabb, har bra kameror, gott om lagringsutrymme och bra extrafunktioner. Kamera-apparna är dock väldigt komplexa och mobilen tenderar att bli för varm.

De tre kamerorna på baksidan ger bra bilder, hela vägen från vidvinkel till zoomfunktion. Till skillnad från de allra flesta andra kameror är det här en optisk zoom som bevarar bild-kvaliteten på nära håll.

Bilderna har väldigt naturliga färger och är fria från konstgjorda effekter. Däremot är detaljerna något oskarpa när man går riktigt nära. Den medföljande kameraappen erbjuder massor av möjligheter, men kräver viss fotoerfarenhet för att kunna användas optimalt. 

Den utmärkta bildkvaliteten går igen vid videoinspelningar och är särskilt imponerande i svagt ljus. Kameran kan spela in 4K-video i hög hastighet. Den kan även spela in i det effektiva H.265-formatet. För den som filmar mycket är den här mobilen ett bra val. Skärmen är imponerande: Den har full 4K-upplösning, är ljusstark och har levande färger. Det avlånga 21:9-formatet gör mobilen ovanligt hög utan att den är bredare än andra mobiler. Därmed behöver du för en gångs skull inte en stor hand för att använda en stor mobil – i gengäld kommer många videofilmer att visas med svarta kanter.

Samtalskvaliteten är bra utan att vara speciellt imponerande. Vi har hört bättre och vi förväntade oss en riktig lyxupplevelse på den punkten, men så blev det alltså inte.

Prestandatestverktyget Geekbench uppmätte en hastighet på 3346, vilket gör mobilen till en av de snabbaste vi har testat. Tyvärr blir den lätt varm, och då fick vi resultat på blygsamma 2424. Det kan också bli problem i spel, vid intensiv användning av Wi-Fi och vid längre videoinspelningar.

Aningen överraskande medföljer det varken en laddare eller USB-kabel. Vi uppmätte en ladd- effekt på 20 watt från en bra ström- försörjning. Det är bra, men det finns andra mobiler kan ladda betydligt snabbare än så.

En bra extrafunktion är att USB-C-porten dessutom kan användas som videoutgång. Anslut bara mobilen till en skärm med en USB-C-kabel, så kommer ljud och bild på ett enkelt sätt att kunna visas i stort format. För att få bäst resultat bör skärmen vara i 21:9-format, precis som mobilen.

Till vår stora överraskning finns det överflödiga appar installerade när man startar mobilen första gången. Det borde inte vara nödvändigt att lägga in appar – i själva verket reklam – i en mobil i den här prisklassen. Lyckligtvis kan de oönskade apparna tas bort utan problem.

Plus / Minus:
+ Bra skärm 
+ Bra kameror och appar
– Brus vid mobilsamtal
– Blir snabbt varm

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

En utmärkt mobil med mycket avancerade kameramöjligheter. Det finns dock inte nog med nyheter för att motivera priset.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Arm V8 3,0 GHz
Ramminne
32 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,5″ (21:9)
Skärmupplösning
3840 x 1644 pixels (4K)
Batterikapacitet
5000 mAh
Operativsystem
Android 12
Nätverk
5G, WiFi 6
Mått
16,5 x 7,1 x 0,8 cm
Vikt
186 gram
Fingeravtrycksläsare
I siden
Kamera
4 x 12 megapixels
Benchmark (högre är bättre)
3346