Selv om skærmen går næsten helt kanten, er der alligevel blevet plads til selfiekameraet i den smalle ramme.

Sony Xperia 1 III

Sony Xperia 1 III är en fantastisk mobil som framför allt utmärker sig med en riktigt bra kamera och en snygg skärm.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Sony
9.4

Xperia 1 III är Sonys bästa mobil just nu – faktiskt också en av de bästa mobilerna ute i butikerna överhuvudtaget.

Det är bland annat den extra avlånga skärmen som gör att Xperia 1 III sticker ut från mängden. Den har en fantastisk bild med hög kontrast, och det hjälper också att Sony har hittat plats att placera kameran i kanten ovanför skärmen så att den inte skapar något oestetiskt, svart hål på skärmbilden som på många andra mobiler.

Vi blev glatt överraskade över hur bra grepp vi hade om Xperia 1 III. Mobilen är väldigt smal eftersom den har 21:9-format, så den är enkel att hålla även med ganska små händer. Dessutom finns en markant bredare kant på sidan än hos mobiler där skärmen är lätt välvd, vilket ger en smalare kant. Den breda kanten hjälper också till när du ska ta bilder med mobilen.

Den känns nästan som en vanlig kamera när du vänder mobilen vågrätt och placerar pekfingret på den dedikerade utlösaren. Knappen till och med fungerar som avtryckaren på en kamera – du aktiverar auto-fokus genom att trycka ner knappen halvvägs och sedan ta bilden genom att trycka ner knappen helt.

Mobilen är extremt snabb och vi kunde inte hitta något som den inte klarade galant. Till och med de mest krävande spelen kunde köras utan problem. På sidan av mobilen sitter en fingeravtrycksläsare precis där du naturligt lägger tummen. Det går blixtsnabbt att logga in på mobilen när du trycker fingret mot knappen, som även fungerar som på-knapp. Den bakre kameran är i toppklass, men det är faktiskt apparna som gör att kameran sticker ut på allvar: Sony har använt en del av sin erfarenhet av både video- och fotokameror för att skapa fantastiska appar. Det
finns en mängd möjligheter samt en separat app för videoinspelningar som har så många funktioner att det skulle vara svårt att hitta rätt bland dem om inte Sony hade gömt undan de mest avancerade funktionerna en aning.

Mobilen har dock några förinstallerade appar som egentligen bara är onödig utfyllnad. Det hade varit skönt att slippa sådant när man faktiskt har betalat ett ganska högt pris för mobilen. De flesta av dessa oberoende utfyllnadsappar kan som tur är väljas bort när du anpassar mobilen efter att du har startat den första gången.

 


+ Bra fotoappar

+ Fantastisk skärm

– Onödiga appar som bara tar plats

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Sony Xperia 1 III är en fantastisk mobil som framför allt utmärker sig med en riktigt bra kamera och en snygg skärm.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Snapdragon 888
Ramminne
12 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,5 tum
Skärmupplösning
3840 x 1644 pixlar
Anslutningar
USB-C
Batteritid
Cirka 40 timmar
Batterikapacitet
4.500 mAh
Operativsystem
Android 11
Nätverk
Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, 5G
Mått
16,5 x 7,1 x 0,82 cm
Vikt
186 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja, på sidan
Kamera
12 MP (primär kamera), 12 MP (tele), 12 MP (ultravidvinkel), 8 MP selfiekamera
Minneskortläsare
Ja