Selfie-kameraet er placeret over skærmen, så du slipper for et irriterende sort hul i skæmen.

Sony Xperia 1 II

Lyxmobil med bra kamera.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Sony
9.0

Med Xperia 1 II har Sony skapat en riktigt lyckad lyxmobil. Den följer Sonys tradition med ovanligt avlånga telefoner och Xperia 1 II har det i mobilsammanhang lite ovanliga formatet 21:9. Det ger en förhållandevis stor skärmyta, men trots det är det inga som helst problem att hålla i telefonen med en hand. Då är det dock svårt att nå toppen av skärmen utan att ta hjälp av den andra handen.

Sonys fina AMOLED-skärm kommer till sin rätt i den här telefonen och den störs inte av något svart kamerahål. Telefonen är stor nog för att kameran ska få plats i kanten ovanför skärmen.

Som vanligt när telefonen startas för första gången måste vi traggla oss igenom alla gängse inställningar. Men en sak är annorlunda denna gång. Under installationen kan vi välja vilka appar vi vill ha förinstallerade. Det är bara att välja bort appar som inte används, så hej då Booking.com och Amazon.

Som förväntat av en mobiltelefon i den här prisklassen är Xperia 1 II riktigt snabb. Allt sköts utan tillstymmelse till fördröjningar och det är ett nöje att använda telefonen i alla sammanhang.

Kameran spelar en huvudroll i Xperia 1 II och den har till och med fått en egen knapp på sidan av telefonen. Tack vare den går det att fotografera utan att kladda på skärmen. Kameran kan fokusera 60 gånger i sekunden och ta 20 bilder per sekund i full upplösning. Det stora och ljudkänsliga bildsensorn gör det även möjligt att ta hyggliga bilder vid sämre ljusförhållanden.

På högra långsidan sitter fingeravtrycksläsaren. Den fungerar bara optimalt om telefonen hålls i höger hand, men den är snabb och känner raskt av pekfingret.

Det sämsta med Xperia 1 II är den onödigt glatta baksidan. Telefonen är så hal att den lätt glider ur händerna och ligger den det minsta lilla snett på ett bord är risken stor att den ska hasa ner på golvet.


+ Bra kamera
+ Val av förinstallerade appar
Extremt glatt

Läs mer om Sony Xperia 1 II


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

En mycket lyckad lyxtelefon med en kamera som gör telefonen till en av de bästa på marknaden.

Specifikationer

Märke
Sony
Processor
Qualcomm SM8250 Snapdragon 865
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,5 tum
Skärmupplösning
1644 x 3840 pixel
Anslutningar
Usb c, hörlurar
Batterikapacitet
4000 mAh
Operativsystem
Android 10
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
165,1 x 71,1 x 7,6 mm
Vikt
181 g
Fingeravtrycksläsare
Ja, på sidan
Kamera
12 MP, f/1.7, 24mm (wide), 12 MP, f/2.4, 70mm (telephoto), 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm (ultrawide)
Minneskortläsare
Ja
Övrigt
IP65
Benchmark (högre är bättre)
AnTuTu: 3318 (v8), GeekBench: 3295 (v5.1), GFXBench: 39fps (ES 3.1 onscreen)