Folden i skærmen kan både ses og mærkes.

Samsung Galaxy Z Flip5

Galaxy Z Flip5 fungerar bra i hopfällt läge, men när du öppnar mobilen ser du skarven i mitten av skärmen.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Samsung
7.8

Samsung har släppt en ny version av sin lyxiga vikbara mobil, Galaxy Z Flip5, och den har i stort sett samma fördelar och nackdelar som sina olika  föregångarekudne visa upp.

När du tar upp den ur kartongen ser Flip5 vid första anblicken ut som en helt vanlig mobil. De grundläggande funktionerna är i stort sett desamma som i andra och billigare Android-
mobiler, så möjligheten att kunna vika mobilen på mitten är den enda anledningen att välja Flip5.

Vikmekanismen har inte förändrats särskilt mycket sedan vi testade Galaxy Z Flip3 för drygt två år sedan. Skarven mellan mobilhalvorna syns fortfarande i skärmen om man inte lyckas titta på den i exakt rätt vinkel. Mellanrummet mellan mobilens två halvor syns som en mörk skugga, och när skärmen är släckt ser det ut som en utbuktning på en tunn plastfilm. Man kan också tydligt känna skarven när man drar med fingret över den vikbara skärmen.

Vikmekanismen fungerar mycket bättre på baksidan av mobilen. Här är de två halvorna sammankopplade med ett stabilt metallgångjärn. Det är också på baksidan som vi hittar telefonens största styrka: den extra skärmen. Den tar upp större delen av den övre halvan, och du kan styra många av enhetens funktioner utan att ens öppna mobilen. Till exempel sitter kameran precis under skärmen, så att du snabbt kan ta bilder eller kontrollera att frisyren ligger rätt. Du kan också se dina meddelanden eller den aktuella väderprognosen på den 3,4 tum stora extraskärmen.

Fingeravtrycksläsaren sitter dold i strömknappen som är placerad på sidan. Den är supersnabb på att läsa av ditt finger och låsa upp mobilen, och placeringen gör att den kan
användas i både hopfällt och utfällt läge. På så sätt kan du snabbt låsa upp mobilen när du vill bara kolla upp din kalender på den yttre skärmen.

Våra testmätningar visade en hög prestanda från processorn i Galaxy Z Flip5, och den verkade prestera på topp, oavsett hur krävande appar vi utsatte den för.

Kameran är acceptabel, men de två linserna ger inte samma möjligheter som lite mer traditionella mobiler i samma prisklass, så du får betala dyrt för möjligheten att vika ihop skärmen. Priset på Galaxy Z Flip5 är skyhögt, men om du köper den tillsammans med ett mobilabonnemang kan du ofta spara lite pengar.


+ Praktisk extra skärm

+ Väldigt snabb

– Synligt veck i skärmen

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Galaxy Z Flip5 fungerar bra i hopfällt läge, men när du öppnar mobilen ser du skarven i mitten av skärmen.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,7" & 3,4"
Skärmupplösning
2640 x 1080 pixels, 748 x 720 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
3.700 mAh
Operativsystem
Android 13
Nätverk
Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
Mått
16,5 x 7,2 x 0,69 cm
Vikt
187 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
12 MP
Minneskortläsare
Nej
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench 6: 2020 single-core, 5229 multi-core, 7773 GPU OpenGL