Du kan også nøjes med at åbne telefonen halvt, så du kan have den stående på bordet foran dig.

Samsung Galaxy Z Flip3

Galaxy Flip3 är Samsungs mest lyckade bud på en vikbar telefon. Teknologin är dessvärre fortfarande väldigt dyr.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Samsung
8.1

Samsung Galaxy Z Flip3 är Samsungs senaste vikbara mobil. Den visar att vikbar teknik faktiskt börjar närma sig något som kan konkurrera med vanliga smartmobiler som är byggda i ett enda stycke.

Vikbara mobiler försvann i stort sett fullständigt när smartmobilerna med sina gigantiska skärmar började erövra allt mer mark, men i likhet med dinosaurierna i Jurassic Park har de kommit tillbaka med en kombination av gammalt och nytt.

När du fäller ut Samsung Galaxy Z Flip3 så mycket det går liknar den en ganska vanlig smartmobil med en 6,7 tum stor glasskärm. Det går dock att känna skarven mellan halvorna om du drar med fingret över mitten av skärmen. Du behöver inte heller titta på skärmen i en alltför sned vinkel innan skarven visar sig som en mörk skugga på skärmen. Om du däremot tittar på skärmen helt vinkelrätt är det dock svårt att se att den inte är gjord i ett stycke.

Vi tycker att en vikbar mobil bör kunna öppnas med en hand för att den verkligen ska vara användbar. Det kan Galaxy Z Flip3! Genom att klämma in tummen mellan telefonens två delar och sedan göra en snabb knyck med handleden fäller du ut den i full storlek. Det känns jättefint i praktiken och drar dessutom till sig imponerade blickar från människor i närheten.

Du kan också avsluta ett samtal med mer stil än genom att bara trycka på bilden av en röd lur på skärmen eftersom du kan fälla ihop mobilen för att avsluta samtalet. Hopfälld är den enkel att stoppa ner i fickan och du behöver faktiskt inte ens vika ut mobilen för att till exempel kunna läsa meddelanden. Det är möjligt eftersom det sitter en liten extra skärm på utsidan som visar olika typer av innehåll. Som utgångspunkt kan du bara se tid, datum och batterinivå, men du kan själv ställa in skärmen så att den visar det du behöver som kalender och väder. Du kan till och med svara på samtal utan att öppna den. Det gör du genom att trycka på skärmen och använda den inbyggda högtalaren för handsfreesamtal.

De vanliga mobilfunktionerna i Galaxy Z Flip3 lever inte upp till den stora prislappen. Det finns billigare mobiler med bättre kamera och skärm. Batteritiden är också bland de sämsta vi upplevt. Under 14 dagar med mobilen lyckades vi aldrig få batteriet att räcka ett helt dygn, och bottenrekordet var bara 11 timmar. Det råder inga tvivel om att det är just möjligheten att vika mobilen som du får betala dyrt för.

 


+ Bra yttre skärm

+ Kan öppnas med en hand

– Skarven kan ses och kännas

– Dyr

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Galaxy Flip3 är Samsungs mest lyckade bud på en vikbar telefon. Teknologin är dessvärre fortfarande väldigt dyr.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Snapdragon 888
Ramminne
8 gigabytes
Lagring
128 gigabytes
Skärmstorlek
6,7 tommer
Skärmupplösning
2640 x 1080 pixels
Anslutningar
USB-C
Batteritid
Cirka 18 timer
Batterikapacitet
3300 mAh
Operativsystem
Android 11
Nätverk
Wi-Fi 6, 5G
Mått
166 x 72,2 x 6,9 mm
Vikt
183 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja, i powerknap
Kamera
12 MP, 12 MP (ultravid), 10 MP (selfie)
Minneskortläsare
Nej