Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy S9+

Samsungs nya flaggskepp formligen glittrar med sin fantastiska skärm, men telefonen lider av många skönhetsfel.

av #Telefon #Samsung
8.3

Sedan den första Galaxy S kom år 2010 har det varit något av en årlig händelse när Samsung lanserar årets modell i mobiltelefonserien.

I år är vi framme vid Galaxy S9+, som för arvet vidare med den kanske allra bästa skärmen mobiltelefonmarknaden har att erbjuda.

Det är just skärmen som är det stora dragplåstret i Galaxy S9+. Den har Samsungs funktion always on (alltid på) för att man hela tiden ska kunna se vad klockan är och om det har kommit några nya meddelanden. Detta är mycket praktiskt och har man vant sig vid det är det ingenting man vill vara utan. Tricket är att Super AMOLED-skärmen kan stänga av alla svarta bildpunkter, så att det endast behövs lite ström för att lysa upp de bildpunkter som faktiskt används.

Med en skärm på 6,2 tum är Galaxy S9+ stor. Det går inte att nå toppen av skärmen med fingrarna när telefonen hanteras med en hand. För att lösa det problemet bjuder Samsung på en extra genväg till en handfull av de mest använda apparna. Skärmen böjer av längs långsidorna och genom att dra med tummen där dyker det upp en liten snabbmeny. Det är ett bra sätt för att spara på skärmtryckningarna när man snabbt vill öppna en app medan man jobbar i en annan.

Fingeravtrycksläsare på baksidan

Skärmen tar upp det mesta av framsidan, så fingeravtrycksläsaren har förvisats till baksidan av telefonen. Det är som så ofta ett tveksamt val eftersom det är något av ett konststycke att hålla telefonen på det sätt som gör att det går att nå avkännarens mitt på baksidan. Det finns ansiktsigenkänning, men vi upplever att den funktionen låser upp telefonen lite långsammare än med fingeravtryck.

Samsung Galaxy S9+ klarar förstås mobiltelefonens grunder med bravur. Ljudkvaliteten under samtal är perfekt och all hantering av inställningar och appar sker utan minsta fördröjning. Även de absolut mest krävande spelen flyter på utan störningar.

Kameran är bland de bästa vi har sett i en mobiltelefon. Det sitter faktiskt två kameror på tolv megapixel vardera på baksidan. De samarbetar för att bilderna ska bli bättre. Båda två har optisk bildstabilisering, vilket bland annat innebär att bilder tagna i svagt ljus blir riktigt fina.

Samsungs digitala assistent, Bixby, är en integrerad del av Galaxy S9+. Det är bara att trycka till höger på startskärmen för att öppna Bixby. Tyvärr förstår den inte svenska och funktionaliteten är tämligen begränsad. Vi får ungefär samma funktioner med tjänsten OK Google, som också finns i telefonen, och här stöter vi på ett generellt problem med Samsungs telefoner. Samsung verkar inte riktigt veta vilket ben det ska stå på. Därför förser de sina telefoner med egna appar som i många fall direkt konkurrerar om samma funktioner som Google har byggt in i Android med sina appar. Det finns till exempel två appar för e-post, två webbläsare, två för att visa bilder och två för att hämta appar. Det blir alldeles för rörigt!

Prislappen för Samsung Galaxy S9+ är som för de flesta andra flaggskeppstelefoner gigantisk. Är du sugen på en av Samsungs bästa telefoner faller priserna på Galaxy S8+ nu när den nya modellen är ute. De två generationerna skiljer sig ärligt talat inte särskilt mycket och S8+ ger mycket mer telefon för pengarna.


+ Fantastisk skärm
+ Bästa mobilkameran
Många dubbelappar
Alldeles för dyr


Galaxy S9+ finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Galaxy S9+

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Samsung har gjort en bra mobiltelefon där särskilt skärmen står ut, men priset är alldeles tokigt.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Exynos 9810 Octa
Ramminne
6 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
6,2 tum
Skärmupplösning
1440 x 2960 pixel
Anslutningar
Usb c
Batteritid
Lite över ett dygn
Batterikapacitet
Li-Ion 3500 mAh
Operativsystem
Android
Nätverk
802.11ac, Bluetooth 5.0
Mått
158.1 x 73.8 x 8.5 mm
Vikt
189 g
Fingeravtrycksläsare
På baksidan
Kamera
2x 12 / 8 megapixel (bak-/framsida)
Minneskortläsare
Ja