Samsung Galaxy S8+

Samsungs nya flaggskepp är både underbar och kass.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Samsung
8.3

Samsung Galaxy S8+ är tillsammans med lillebror Galaxy S8 en av företagets nya flaggskeppstelefoner. Förväntningarna är förstås skyhöga eftersom Samsung är kända för att göra de kanske allra bästa Android-telefonerna sedan de släppte sin första Galaxy S-telefon 2010, men också för att de måste återta ställningen som ledande mobiltelefontillverkare efter debaclet med de brinnande batterierna i telefonen Galaxy Note 7.

Galaxy S8+ är också en bra mobiltelefon. Det är särskilt två saker som står ut: den är rasande snabb och skärmen är en av de bästa som vi har sett i en mobiltelefon. Skärmen böjer av mot långsidorna, något som ger ett mycket effektfullt intryck. Den är extremt ljusstark och både färger och kontrast är oöverträffade. Skärmen har det aparta formatet 18,5:9, vilket gör att det blir svarta kanter kring alla bilder och filmer i andra format. Det långsmala formatet innebär också att det finns plats för knapparna på skärmen. Det finns alltså ingen fysisk hemknapp.

Onödig digital assistent

I stället får vi en ny knapp på sidan för Samsungs tjänst Bigsby, som gör ungefär samma sak som Google Now i alla andra moderna Android-telefoner. Genom att trycka på knappen eller peka till höger på startskärmen dyker Bigsby upp och visar bland annat vädret och de närmast förestående händelserna i kalendern. Samsung har för övrigt fyllt telefonen med flera appar för funktioner som Google redan har gjort bättre. Samsungs appar känns mest som onödig utfyllnad.

Förutom att kunna låsa upp telefonen med mönster och pinkoder går det att använda tre biometriska sätt: telefonen kan känna igen ansikten, ögats iris och förstås fingeravtryck. Dessvärre fungerar inget av dessa alternativ optimalt.

Fingeravtrycksläsaren sitter så långt upp på baksidan att man tvingas byta grepp om telefonen för att komma åt den med pekfingret. Dessutom hände det flera gånger under testet att vi av misstag i stället kladdade ner kameralinsen som sitter intill. Tittar man inte känns de väldigt lika och även efter en veckas idogt testande lyckades vi sällan logga in på första försöket. Det hela är inte särskilt smidigt.

Telefonens avlånga form tillsammans med knapparna placering gör det också onödigt krångligt att justera ljudvolymen med en hand. Den inbyggda högtalaren är dessutom inte tillräckligt bra för att ge ett angenämt ljud när man lyssnar på musik. Som högtalartelefon fungerar den dock utmärkt.

Lyckad kamera

Det går att ta riktigt bra bilder med kameran. På vår hemsida finns det några exempel på den höga bildkvaliteten. Där finns även bilder från den senaste iPhone-modellen att jämföra med.

Vi är inte helt förtjusta i Galaxy S8+. Även om skärmen är den bästa som finns på marknaden och telefonen är extremt snabb är det för många detaljer som stör och efter en vecka tillsammans med telefonen finns det mycket att irriteras över. Med tanke på den ohyggliga prislappen är det alldeles för många detaljer som inte är genomtänkta.


+ Snabb
+ Fantastisk skärm
+ Superb kamera
Dyr
Ogenomtänkta detaljer


Samsung Galaxy S8+ finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Samsung Galaxy S8+

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Fantastisk skärm i en otroligt snabb telefon, men det är krångligt att logga in och telefonen är full med onödiga appar.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Snapdragon 835
Ramminne
4 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
6,2 tum
Skärmupplösning
1440 x 2960 pixel
Anslutningar
Usb c
Batteritid
35 timmar
Batterikapacitet
3500 mAh
Operativsystem
Android 7.0
Nätverk
802.11ac
Mått
15,9 x 7,3 x 0,8 cm
Vikt
173 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja, på baksidan
Kamera
12 megapixel
Minneskortläsare
Ja