Bagsiden er beklædt med glas, så det er en god idé at beskytte telefonen med et cover.

Samsung Galaxy S23 FE

Galaxy S23 FE är överlag en mycket bra mobil, men vi hade gärna sett att batteriet räckte lite längre.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Samsung
8.4

Galaxy S23 FE är lösningen för dig som vill ha en snabb mobil du kan använda i flera år, men inte är beredd att betala priset för de allra dyraste toppmodellerna.

Skärmen på Galaxy S23 FE har levande färger och en hög ljusstyrka. Filmer, bilder, till och med vanliga appar ser nästan ut att poppa ut från skärmen när du drar upp ljusstyrkan. Ljudet är i  samma höga klass tack vare bra högtalare, och den har en mikrofon som effektivt isolerar din röst och tar bort bakgrundsljud.

Processorn som används är av en äldre modell som inte är riktigt lika snabb som de senaste och dyraste modellerna. Det är dock först om du spelar krävande spel på mobilen som du märker att prestandan inte riktigt når hela vägen upp i taket.

Mobilen är tveklöst snabb nog för att driva Samsungs smarta DeX-system. Med DeX går det att ansluta mobilen till en datorskärm eller TV, antingen med en kabel eller trådlöst via Miracast-tekniken om din TV har stöd för det. Det Windows-liknande operativsystemet DeX dyker upp på skärmen så att du med mobilen kan göra många av de kontorsuppgifter som annars skulle kräva en dator.

Ansiktsigenkänningen hade svårt att känna igen oss i svagt ljus, men lyckligtvis är fingeravtrycksläsaren i skärmen så snabb och exakt att det slutade med att vi använde den mest hela tiden för att låsa upp och logga in på mobilen.

Galaxy S23 FE är byggd för att tåla både vatten och damm, och säkerhets-certifieringen IP68 garanterar att den klarar av att bli utsatt för allt möjligt. Den är dock långt ifrån stötsäker då det finns glas på både fram- och baksidan. Det senare gör mobilen ganska hal att hålla i, trots att de vinkelräta aluminiumkanterna hjälper dig att få ett bättre grepp.

Kameramodulen på baksidan har tre linser och levererade överlag bra bilder. Det är svårt att skilja bilder tagna med primära kameran från bilder tagna med betydligt dyrare mobiler. I svagt ljus presterade dock kameran inte lika bra, och vid ett par tillfällen hade vi problem att få det inbyggda teleobjektivet att fokusera.

Det medföljer inte någon laddare i förpackningen, så det får du ordna själv. Å andra sidan finns det trådlös laddning, något som vi inte alltid ser i den här prisklassen. Den behöver laddas varje dag även vid måttlig användning. Vi var nära att få slut på ström flera gånger under kvällen om vi hade använt kameran och GPS:en lite för flitigt.


+ Superbra skärm

+ Damm och vattentät

– Inte den senaste processorgenerationen

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Galaxy S23 FE är överlag en mycket bra mobil, men vi hade gärna sett att batteriet räckte lite längre.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Exynos 2200
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,4"
Skärmupplösning
2340 x 1080 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
4.500 mAh
Operativsystem
Android 13
Nätverk
Wi-Fi 6E
Mått
15,8 x 7,6 x 0,8 cm
Vikt
209 g
Kamera
50 MP
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench: 3948