Pennen giver adgang til mange spændende funktioner i telefoner.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Galaxy S22 Ultra är en suverän mobil, men kräver en ganska stor näve och ett starkt lillfinger.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Samsung
9.4

Galaxy S22 Ultra är en snygg mobil, men den är också väldigt tung och inte minst dyr. Den fungerar på alla sätt och vis som en kvalitetsmobil. Ända sedan den första Galaxy-
mobilen kom år 2010 har skärmen
varit det stora trumfkortet, och det är den också här: Kontrast, skärpa, ljusstyrka och färgåtergivning är i toppklass, vilket gör skärmen till en självklar kandidat till bästa mobilskärm just nu.

Prestandan är naturligtvis också bra, och även vanliga uppgifter som att flytta en flygfotokarta i Google Maps blir till ett rent nöje.

Längst ner sitter en liten knapp. När du trycker på den visar det sig vara den ena änden av Samsung S-Pen som hoppar ut redo att användas. Pennan som vi känner igen från många andra Samsungprodukter kan användas för att anteckna direkt på skärmen. Det går så snabbt att det nästan känns som att skriva på papper. Våra kråkor i Samsungs anteckningsapp liknade också vår vanliga handstil.

Du kan även använda pennan för att spara en del av skärmen genom att rita en figur runt det du vill spara. En mindre användbar funktion är kanske möjligheten att rita direkt ovanpå det som kameran ser. Du kan till exempel ge dig själv en mustasch och AR-tekniken (Augmented Reality) får mustaschen att sitta kvar på ditt ansikte på skärmen när du rör dig. Pennan är en viktig del av mobilen och du får ett pipande meddelande om du inte sätter tillbaka pennan i dess hålrum efter användning.

Galaxy S22 Ultra känns som ett gediget hantverk. Metallkanterna är behagligt rundade och glasskärmen är också lätt böjd i kanten, så att det är svårt att känna var skärmen slutar och metallen börjar. Kortändarna är platta och mobilen är faktiskt så tjock att den enkelt kan ställas på högkant på en bordsskiva. 

S22 Ultra väger nästan ett kvarts kilo och vi fick ont i lillfingret av att hålla den länge åt gången. Det är frestande att bara hålla i sidorna utan att ha ett finger under botten, men mobilen är så slät att den lätt glider ur handen.


+ Otroligt bra skärm

+ Snabb

– Väldigt tung

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Galaxy S22 Ultra är en suverän mobil, men kräver en ganska stor näve och ett starkt lillfinger.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Exynos 2200
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmupplösning
3088 x 1440 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
5.000 mAh
Operativsystem
Android 12
Nätverk
Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
Mått
16,33 x 7,79 x 0,89 cm
Vikt
229 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
108 MP, 10 MP tele 10x optisk zoom, 10 MP 3x zoom, 12 MP ultravid, 40 MP selfie
Benchmark (högre är bättre)
GeekBench: 642 single-core, 3213 multi-core, 9297 OpenCL