Selfiekameran sitter i skärmens övre högra hörn.

Samsung Galaxy S10

Samsungs tionde Galaxytelefon hör till de bästa Android-telefonerna som finns, bland annat på grund av den fantastiska skärmen.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Samsung
9.0

Samsung firar något av ett jubileum i år med sin tionde Galaxy-telefon. Det har hänt mycket sedan den första Galaxy lanserades 2009, som en av de första lyckade Android-telefonerna som kunde ta upp kampen med iPhone. Så här ett årtionde senare håller sig Galaxy fortfarande kvar på toppen.

Precis som för tio år sedan är det skärmen som är den stora grejen med Galaxy S10. Den baseras på Samsungs egna AMOLED-teknik, som bland annat ger en oöverträffad kontrast i bilden. AMOLED släcker de bildpunkter som ska vara svarta, vilket gör att de verkligen blir svarta och inte grå som i enklare skärmar. En annan fördel med detta är att skärmen alltid kan vara på, och till exempel visa klockan, utan att batteritiden påverkas i någon större utsträckning. Batteritiden är tvärtemot bättre än i äldre modeller och batteriet räcker långt över ett dygn vid normal användning.

Fingeravtrycksläsaren är inbyggd i skärmen, vilket vi har sett tidigare hos bland andra OnePlus. Samsung använder dock ultraljud för att läsa av fingeravtrycken. Det tycks fungera lite bättre än metoden med ljus, som bland andra Huawei använder, men det går ändå inte lika snabbt och säkert som med en dedikerad knapp/avläsare.

Skärmen är på 6,1 tum, men tack vare de avrundade kanterna känns den mindre. Precis som i tidigare modeller går det att dra med ett finger längs telefonens kant för att visa en liten snabbmeny med de mest använda apparna.

Ett program som aldrig lär hamna i den menyn är Samsungs digitala assistent Bixby, som även finns i Galaxy S10. Det går faktiskt att få den att utföra vissa enklare saker i telefonen, men det är näst intill omöjligt att få Bixby att förstå svenskklingande namn i kontaktlistan, vilket gör det hopplöst att be assistenten ringa upp en kontakt. Detta till trots gör Samsung som de brukar och slösar bort värdefull plats på sidan av telefonen med en egen knapp för Bixby. Den stora fördelen i sammanhanget är att det går att ändra knappens funktion för att öppna en annan app. Då gömmer sig Bixby i stället bakom ett dubbeltryck på knappen.

Samsung Galaxy S10 kan laddas upp trådlöst och batteriet är så kraftfullt att andra telefoner som stödjer trådlös laddning kan läggas intill S10:an för att laddas upp. Detta är kanske inte en funktion som känns helt nödvändig, men det finns andra enheter som också kan laddas trådlöst – till exempel hörlurar. Då börjar det bli intressant att kunna ladda dem utan att behöva ta fram en massa trassliga sladdar.

Ljudet i Galaxy S10 är bra för såväl samtal som musik. Det finns en högtalare i nederkant och genom att dra upp ljudet i den lilla högtalare som används vid samtal går det faktiskt att får en hyfsad stereoeffekt ur telefonen. Ska det blir riktigt bra krävs det förstås ett par hörlurar och Samsung håller fast vid den gamla hederliga hörlurskontakten. Den sitter som sig bör intill usb c-porten i nederkant.

På baksidan sitter det tre kameralinser i rad. De levererar fotografier i klass med de bästa mobilkamerorna från Huawei och Apple. Det är enkelt att byta mellan kamerorna i fotoappen eftersom de har fått varsin knapp. Det gör det lätt att hitta den kamera som passar bäst till det aktuella motivet.

Kameran på framsidan sitter dold bakom ett litet hål i skärmen överst till höger. Linsen omges dock av en svart cirkel som stör lite när man tittar på filmer eller bilder, men det är i alla fall bättre än den betydligt större flärp som andra tillverkare använder sig av.


+ Förträfflig skärm
+ Bra kamera
Obrukbar digital assistent

Läs mer om Samsung Galaxy S10


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Samsungs tionde Galaxytelefon hör till de bästa Android-telefonerna som finns, bland annat på grund av den fantastiska skärmen.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Exynos 9820 Octa
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,1 tum
Skärmupplösning
1440 x 3040 pixel
Anslutningar
Usb c, hörlurar
Batterikapacitet
3400 mAh
Operativsystem
Android 9.0 (Pie)
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
149,9 x 70,4 x 7,8 mm
Vikt
157 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja (ultraljud inbyggd i skärmen)
Kamera
12+12+16 / 10 megapixel (bak- / framsida)