Samsung Galaxy S10+ har tre kameror i rad på baksidan.

Samsung Galaxy S10+

Android-telefon i toppklass med en stor skärm och fem kameror.

av Henrik Ræder Clausen #Telefon #Samsung
9.6

Plusversionen av Samsungs mobiltelefon Galaxy S10 är lite större, har en extra kamera på framsidan samt ett extra stort batteri. Med en skärm på 6,4 tum är detta en stor telefon. Skärmen tar upp hela framsidan, med undantag för ett litet område i övre högra hörnet. På sidan sitter strömbrytaren samt knappar för att justera ljudvolymen och aktivera Samsungs onödiga digitala assistent Bixby. Den modell vi testar har 4 gigabyte arbetsminne och 128 gigabyte lagringsutrymme.

Den första installationen sker med en bra guide på svenska, som även ser till att flytta data från en annan telefon. När allt är klart möts vi av ovanligt stora ikoner och en rad genvägar. Det går att ändra storleken på ikonerna, så att det får plats fler på skärmen.

Precis som vi är vana vid i nya mobiltelefoner från Samsung håller skärmen absolut toppklass. Företagets AMOLED-teknik ger livliga färger med mycket djup och allting är helt knivskarpt. Det är inte så konstigt med tanke på att upplösningen är på 3040×1440 pixel, det vill säga över 500 pixel per tum. Det krävs exceptionellt bra ögon för att kunna identifiera enskilda pixlar vid den upplösningen.

Dagligt bruk och batteritid

I vardagen blir man hela tiden påmind om att Galaxy S10+ är en stor telefon, som man måste hålla ordentligt fast i. Storleken är faktiskt det enda vi reagerar negativt på. I övrigt är det här en mycket kvick telefon som reagerar snabbt på varje pekning. Våra tester påvisar höga prestanda överlag, dock utan att slå några rekord.

Galaxy S10+ har begåvats med Samsungs användargränssnitt One UI, som kräver viss tillvänjning för den som har använt andra Android-telefoner tidigare. De nya genvägarna är smarta, till exempel kantmenyn som nu kan innehålla genvägar till ett dussin appar. Å andra sidan kan vi, precis som tidigare, undvara Samsungs digitala assistent Bixby, som dessutom har en egen fysisk knapp. Skönt då att den knappen nu kan tilldelas en annan funktion för att starta exempelvis kameran eller en ofta använd app.

Uppladdning sker via usb c eller trådlöst. Galaxy S10+ kan även fungera som trådlös laddare till andra enheter som stödjer trådlös laddning. Det är en smart och väl fungerande funktion. Batteriet på 4 100 milliampere är stort nog för att räcka en hel dag även vid intensiv användning. Bra är också hörlursuttaget, som Samsung låter vara kvar.

Det finns en inbyggd fingeravtrycksläsare och en djupseende kamera som båda kan användas för att låsa upp telefonen. Så snart telefonen tas fram känner den igen ansiktet och vi måste dra över skärmen för att låsa upp telefonen. Det är en lite överraskande men samtidigt trevlig detalj. Det går dock inte att godkänna betalningar på det här sättet.

Ljudet tycks Samsung ha jobbat lite extra med denna gång. Med en bra uppkoppling låter din röst naturlig och klar. Samtalspartnern hörs likaledes bra – på gott och ont. Om den man pratar med har en billig telefon eller om uppkopplingen är kass avslöjar Samsungs klara ljud det utan pardon.

Fina kameror

På baksidan sitter det tre olika kameror varav två har vidvinkel- respektive teleobjektiv, som kameraappen automatiskt skiftar mellan. Kamerorna på 12 och 16 megapixel ger fina bilder med naturliga färger och hög upplösning i detaljerna. Färgerna kan tyckas vara aningen bleka, men det beror faktiskt på att de är mer naturtrogna än i andra kameror. Undantaget vid dåligt ljus kan Galaxy S10+ ersätta en riktig kamera.

De två kamerorna på framsidan har ett intelligent fokus som kan göra bakgrunden vid ett självporträtt suddig. Det fungerar ovanligt bra eftersom effekterna är så diskreta att de framhäver fokus utan att märkas. Foton kan för övrigt sparas i det nya kompakta formatet HEIF.


+ Fantastisk skärm
+ Fenomenalt ljud
+ Mängder med funktioner
+ Vattentät (IP68)

Läs mer om Samsung Galaxy S10+


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Allting i Samsung Galaxy S10+ håller hög kvalitet, inklusive ljud och styrning. Rimligt pris jämfört med konkurrenterna.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Exynos 2,7 GHx (åtta kärnor)
Ramminne
4 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,4 tum
Skärmupplösning
3040 x 1440 pixel
Anslutningar
Usb c, hörlurar
Batterikapacitet
4100 mAh
Operativsystem
Android 9.0
Nätverk
4G, WiFi 6
Mått
15,8 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt
175 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja (ultraljud)
Kamera
8+10, 12+12+16 megapixel (fram-/baksida)
Minneskortläsare
Ja
Övrigt
Trådlös laddning av andra enheter
Benchmark (högre är bättre)
323672