Skärmen är en av Galaxy Note9:s absoluta företräden.

Samsung Galaxy Note9

Samsung Note9 är en rejält stor och på många sätt lyckad mobiltelefon. Men den digitala assistenten Bixby borde läggas ned.

av #Telefon #Samsung
8.3

Samsung har nu nått till nummer nio i sin serie jättetelefoner Note. Galaxy Note9 (inget mellanslag) är en mobiltelefon som på gott och ont bygger vidare på tekniker som Samsung har introducerat i tidigare modeller.

En av de främsta är den medföljande pekpennan som gör det extremt lätt att anteckna. Så fort pennan knäpps loss ur sitt fack i telefonen går det att skriva och rita på den svarta låsskärmen. Telefonen känner prompt av hur pennan rörs över skärmen och det är fullt möjligt att krafsa ned exakt samma kråkfötter som på ett vanligt papper.

Pennan är dock användbar till mer än bara anteckningar. Den stödjer till exempel Bluetooth och det går att styra kameran trådlöst med den. Med ett klick på pennans knapp tas en bild.

Skärmen i Note9 är stor, ljusstark och har ovanligt bra kontrast. Allt ser helt enkelt oerhört fint ut på den ovanligt långa skärmen med sin kolsvarta bakgrund. Kanterna är avfasade och det går att få fram en liten snabbmeny genom att dra med tummen längs kanten. När man har lärt sig det är det en väldigt praktisk funktion.

Note9 fungerar dessutom riktigt bra som telefon. Basfunktioner som sms och samtal är lätta att hantera via Samsungs fina appar. Förutom det är ljudet vid samtal riktigt bra.

Irriterande digital assistent

Den absolut mest hopplösa och onödiga funktionen i Galaxy Note9 är Samsungs digitala assistent Bixby. Tanken är att Bixby ska kunna hjälpa till med att styra många av funktionerna i telefonen med röstkommandon, men i praktiken fungerar inte Bixby alls. Bixby förstår bara engelska och det är hopplöst att få den att känna igen svenskklingande namn när man vill ringa till en person i kontaktlistan. Efter alldeles för många försök fick jag den att förstå mitt efternamn Rasmussen, men då enbart genom att amerikanisera uttalet till raaasmjuzen.

Samsung slösar dessutom med en egen knapp på telefonen för Bixby. Genom att trycka på den startas Bixby, som ögonblickligen är beredd att missförstå allt man säger. Som tur är går det att använda Google Assistent i stället. Den förstår svenska nu för ­tiden och fungerar mycket bättre.

Förutom Bixby fyller Samsung som vanligt sina telefoner med onödiga appar för funktioner som Google och andra löser elegantare. Samsung har till exempel en egen appbutik och en egen webbläsare. Samsungs mobiltelefoner skulle kunna bli ännu bättre om de fokuserade på hårdvaran i stället för att lägga ner energi på appar som redan finns.

Lite av äran räddas av baksidans dubbelkamera som är en av de bästa mobilkameror undertecknad har provat. Även under regntunga och grådaskiga höstdagar lyckas den få med många små detaljer i bilderna. Porträttbilder blir också lyckade eftersom kameran är bra på att framhäva ansiktet och få bakgrunden ofokuserad. Kameran kan automatiskt känna av en rad motivtyper, exempelvis solnedgångar, mat eller blommor och därefter optimera inställningarna för bästa möjliga resultat.

Samsung Galaxy Note9 är ingen dålig telefon, men det känns som om Samsung lägger ner för mycket tid på taffligheter som Bixby och egenproducerade appar i stället för att hålla ett öga på framväxande konkurrenter, som till exempel Huawei – som på senare tid har varit bättre på att ge användarna vad de verkligen vill ha.


+ Fantastisk skärm
+ Riktigt bra kamera
Bixby är hopplös


Samsung Galaxy Note9 finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om Samsung Galaxy Note9

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Samsung Note9 är en rejält stor och på många sätt lyckad mobiltelefon. Men den digitala assistenten Bixby borde läggas ned.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Exynos 9810, åtta kärnor (2,7 GHZ + 1,7 GHZ)
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,4 tum
Skärmupplösning
14 40 x 2 960 pixel
Anslutningar
Usb c
Batterikapacitet
4 000 mAh
Operativsystem
Android 8.1 (Oreo)
Nätverk
802.11a/b/g/n/ac
Mått
76,4 x 161,9 x 8,8 mm
Vikt
201 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
2x 12/8 megapixel (bak-/framsida)
Minneskortläsare
Ja