Når pennen er gemt i telefonen, er kun enden af den synlig.

Samsung Galaxy Note10

Samsung presenterar Galaxy Note10 som en pc, spelkonsol, kamera och smartpenna i ett.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Samsung
8.6

Från början var det de enorma skärmarna som skilde Samsungs Galaxy Note-telefoner från konkurrenternas mobiler. I dag har utvecklingen kommit ifatt Galaxy Note och den 6,3 tum stora skärmen i Galaxy Note10 är faktiskt mindre än vad konkurrenter som OnePlus och Huawei använder i sina största modeller.

En sak utmärker emellertid fortfarande Note-serien – den inbyggda pekpennan. Med ett lätt tryck trollas den fram från telefonens nederkant. Samspelet mellan telefonen och pennan fungerar perfekt, och det går till exempel att anteckna på en skärmbild direkt när den har tagits. Note10 uppfattar pennans rörelser väldigt snabbt med resultatet att det (nästan) känns som att skriva på papper. Precis som i verkligheten varierar tjockleken på penndragen beroende på hur hårt man trycker med pennan. Det får nästan vilka kråkfötter som helst att likna kalligrafi.

Det går att göra mer än att bara skriva och rita med pennan. Den fungerar även som fjärrkontroll till kameran. Det är bara att trycka på pennans knapp för att vara med på ett gruppfoto.

Tack vare tre linser på baksidan går det att ta fina bilder. Kameraappen är snabb på att fokusera och den känner av olika typer av motiv för att hela tiden optimera inställningarna allt efter vad man fotograferar.

Resten av telefonen fungerar som en bra mobiltelefon. Alla appar startas utan fördröjningar och Android känns smidigt.

Samsungs egentillverkade skärm är kanske den allra bästa som marknaden har att erbjuda. Kontrasten är extremt hög. Kanterna är lätt avrundade och det går att få fram en snabbmeny med de mest använda apparna genom att dra med fingret längs skärmsidan. Det fungerar ypperligt.

Listan med funktioner som inte fungerar så bra toppas som alltid av Samsungs digitala assistent Bixby, som dyker upp när man drar ut åt höger på skärmen. Det är svårt att hitta något vettigt att använda Bixby till när Googleassistenten som kan så mycket mer finns.


+ Bra pekpenna
+ Riktigt bra skärm
Oanvändbar digital assistent
Dyr

Läs mer om Samsung Galaxy Note10


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Galaxy Note10 är på många sätt en fantastisk mobiltelefon och anteckningsbok, men priset är hårresande.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Exynos 9825
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,3 tum
Skärmupplösning
2280 x 1080 pixel
Anslutningar
Usb c
Batterikapacitet
3500 mAh
Operativsystem
Android 9.0
Nätverk
802.11ax (Wi-Fi 6)
Mått
151 x 71,8 x 7,9 mm
Vikt
168 g
Fingeravtrycksläsare
Ja, i skärmen
Kamera
16/10 megapixel (bak-/framsida)