Test av Samsung Galaxy A9 (2018)

Samsung Galaxy A9 (2018)

En stor Android-telefon med mycket minne och hela fyra kameror på baksidan.

av #Telefon #Samsung
7.7

Storleken är det första som slår en när man ser Samsung Galaxy A9. Med en skärm på hela 6,3 tum är det här en riktigt stor telefon som nästan känns som en liten surfplatta. Det märkvärdigaste med telefonen är dock raden med hela fyra kameror på baksidan. Förutom standardkameran på 24 megapixel finns det en vidvinkelkamera, en kamera för telefoto med 2x optisk zoom samt en så kallad LiveZoom-kamera för extra djup i bilderna.

Inuti får vi hela 128 gigabyte minne, 6 megabyte ramminne och den (inte alltför snabba) processorn Snapdragon 660. Det finns plats för två simkort och ett microSD-kort på maximalt 512 gigabyte. AMOLED-skärmen är på 1089 x 2200 pixel och telefonen laddas via en usb c-port. Våra prestandamätningar är överlag fina, med undantag för 3d-grafik.

I vardagen fungerar telefonen bra och ljudkvaliteten är hög. Telefonen är dock stor och det kan vara svårt att greppa den med en hand. Det finns en del standardprogram från Google och Microsoft installerade, något som blir allt vanligare, men det gör nu inte så mycket eftersom det finns så gott om lagringsutrymme.

Det som väcker mest uppseende är förstås de fyra kamerorna på baksidan. Tanken med dem är att få motsvarande funktionalitet som med en regelrätt digitalkamera. Det låter nog bra, men i realiteten är det högst opraktiskt att välja kamera efter situation. Därför är det oftast huvudkameran som får duga till allt. Dessutom kan varken bildkvaliteten eller ljuskänsligheten konkurrera med riktiga kameror.


+ Fem kameror
+ Mycket minne
+ Dubbla simkort
Jobbiga kameror

Läs mer om Samsung Galaxy A9


Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Den stora telefonen och de många kamerorna bra, men de fotografiska möjligheterna kan inte mäta sig med regelrätta digitalkameror.

Specifikationer

Märke
Samsung
Processor
Qualcomm Snapdragon 660
Ramminne
6 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,3 tum
Skärmupplösning
1080 x 2220 pixel
Anslutningar
Usb c
Batterikapacitet
3800 mAh
Operativsystem
Android 8.0
Nätverk
WiFi 5 (802.11ac)
Mått
7,7 x 16,3 x 0,8 cm
Vikt
183 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
1 + 4 (fram- / baksida)
Minneskortläsare
Ja,
Övrigt
2x sim, microSD
Benchmark (högre är bättre)
141220