Test av OnePlus Nord

OnePlus Nord

Storstilad comeback i mellansegmentet.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #OnePlus
8.9

OnePlus Nord är en riktigt bra mobiltelefon till ett överkomligt pris. Trots att den kostar mindre än hälften av vad Apple, Samsung och Huawei vill ha för sina toppmodeller, får vi faktiskt en mobiltelefon som nästan kan mäta sig med de stora.

När OnePlus släppte sin första mobiltelefon för sex år sedan utmärkte den sig med topprestanda till ett mellanklasspris. Sedan dess har priserna sakta stigit för varje ny generation och när OnePlus 8 kom för ett tag sedan var OnePlus ikapp konkurrenterna prismässigt. Därför är det trevligt att åter få se en billigare modell från OnePlus.

Det första intrycket av OnePlus Nord är den stora fina skärmen. Den baseras på en AMOLED-panel på 6,44 tum och som alltid med den tekniken är kontrasten exceptionellt hög. Hög kontrast innebär i praktiken att svart verkligen blir svart och inte grått. Detta märks direkt på startskärmen och ikonerna som nästan tycks sväva ovanför bakgrunden när vi drar upp ljusstyrkan till max.

Som telefon fungerar Nord perfekt. Den har stöd för 5G och ljudkvaliteten under samtal är klar och distinkt. Telefonens utformning gör den skön att hålla i, trots att baksidan är lika glatt som hos andra telefoner av i dag. Ett fodral är ett måste och det följer med ett genomskinligt silikonfodral till telefonen.

Högtalaren är lite dumt placerad till höger på den nedre kortsidan. Det är lätt hänt att vänsterhandens lillfinger hamnar precis där när vi pratar i telefon och då dämpas ljudet en hel del.

Kameramodulen är lika omfattande som i dyrare telefoner. Det sitter hela fyra linser på baksidan och två på framsidan. Huvudkameran på 48 megapixel är faktiskt samma kamera som sitter i dyrare OnePlus 8. Det går att ta fina bilder med OnePlus Nord och det omfattande utbudet av kamerainställningar gör det kul att fotografera med telefonen. Det är spännande att experimentera med supermakrot för extrema närbilder eller att göra videoinspelningar i slow motion.

Snabbladdning

Batteriet har lite högre kapacitet än genomsnittet i prisklassen. Vi kan använda telefonen i ett och ett halvt dygn innan den pockar på mer ström. Vid mer intensivt bruk av gps, kamera och surfning måste telefonen laddas varje dag. Med den laddare som följer med går det att ladda ett tomt batteri till 70 procent på en halvtimme. Det är mycket bra för en telefon i den här prisklassen.


+ Bra och prisvärd
+ Mycket bra kamera
Dum placering av högtalaren

Läs mer om OnePlus Nord


Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Nord ger riktigt mycket för pengarna. Snabb, smidig och skön att använda i alla lägen. Plus i kanten för fin batteritid.

Specifikationer

Märke
OnePlus
Processor
Snapdragon 765G
Ramminne
8 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,44 tum
Skärmupplösning
2400 x 1080 pixel
Anslutningar
Usb c
Batteritid
34 h
Batterikapacitet
4115 mAh
Operativsystem
Android 10
Nätverk
5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
Mått
15,8 x 7,3 x 0,8 cm
Vikt
184 g
Fingeravtrycksläsare
Ja, i skärmen
Kamera
48 / 8 / 5 / 2 megapixel (huvudkamera / ultravidvinkel / djup / makro)
Minneskortläsare
Nej