OnePlus 5T

Lyckad jättetelefon

av #Telefon #OnePlus
8.1

Kinesiska mobiltelefontillverkare som Huawei och OnePlus har på bara några år klivit fram som värdiga konkurrenter till mer etablerade märken som Apple och Samsung.

Den senaste telefonen från OnePlus heter 5T och är en vidareutveckling av OnePlus 5 som kom för ett drygt halvår sedan. Det är frågan om en ganska stor telefon med en skärm på sex tum. Trots detta känns den inte alls otymplig att hålla i. Det beror framför allt på skärmens något udda format – 18:9 eller 2:1 om man så vill. Den är alltså dubbelt så lång som den är bred, vilket fungerar riktigt bra. Men för den som insisterar att sköta sin telefon med en hand blir det ganska svårt att nå skärmens övre del med tummen. En fördel är dock att filmer passar väldigt bra i det formatet och det blir ett minimum av svarta kanter runt dem i exempelvis Netflix.

Baksidan är precis som hos föregångaren av metall och telefonen känns gedigen och välbyggd. Tyvärr är baksidan ganska glatt och den känns naken på något sätt. Telefonen är definitivt utformad för att man ska använda ett skal och OnePlus gör förstås en hel del egna skal, som faktiskt är riktigt bra. Det följer med ett genomskinligt rökfärgat silikonskal.

Krångliga fingeravtryck

Den avlånga skärmen tar upp nästan hela framsidan och därför har fingeravtrycks- läsaren förpassats till baksidan. Det är inte den ideala platsen för den och placeringen gör det onödigt krångligt att låsa upp telefonen, särskilt om man vill hantera mobilen med en hand. För att pekfingret ska hamna rätt måste man jonglera med telefonen och då är det lätt att tappa den.

Det finns en funktion för ansiktsigenkänning som komplement till fingeravtrycks- läsaren, men i dåligt ljus är funktionen lite halvseg. I dagsljus fungerar den dock alldeles utmärkt.

Samtalsljudet är klart och tydligt hos båda parter, men den lilla högtalaren är dumt placerad i underkant och det är lätt hänt att man blockerar den med handen när man håller i telefonen.

Överst på baksidan sitter det en dubbelkamera som sticker ut någon millimeter. Det går att ta mycket fina bilder med telefonen, även om de inte är riktigt i paritet med vad topptelefonerna från Huawei, Apple och Samsung klarar. I dagsljus blir de skarpa och klara, medan kameran får kämpa mer i skum belysning. Skärpan haltar då tydligt – även om man försöker hålla telefonen helt stilla.

I slutändan är OnePlus 5T en riktigt bra telefon som det är lätt att tycka om. Den ger verkligen topprestanda till ett konkurrenskraftigt pris. Observera att det som vanligt med OnePlus inte följer med några hörlurar.


+ Snabb
+ Billig
Fingeravtrycksläsare på baksidan


OnePlus 5T finns att köpa här via Prisjakt

Läs mer om OnePlus 5T

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Vill du ha en modern mobiltelefon med stor skärm till ett vettigt pris är OnePlus 5T definitivt värd att fundera på.

Specifikationer

Märke
OnePlus
Processor
Qualcomm Snapdragon 835
Ramminne
6 GB
Lagring
64 GB
Skärmstorlek
6 tum
Skärmupplösning
1080 x 2160 pixel
Anslutningar
Usb c
Batterikapacitet
3300 mAh
Operativsystem
Android 7.1.1
Mått
156,1 x 75 x 7,3 mm
Vikt
162 g
Fingeravtrycksläsare
På baksidan
Kamera
16 + 20 / 16 megapixel (baksida/framsida)
Minneskortläsare
Nej
Övrigt
Förmonterat skärmskydd, snabbladdare
Benchmark (högre är bättre)
212313 (Antutu)