Nokia X30 har fået sikkerhedscertificeringen IP67, så den tåler både sand og vand.

Nokia X30

Nokia X30 är det smarta valet om du, utan att spendera en förmögenhet, vill ha en mobil som är bra på det mesta.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Nokia
8.4

Det är prisklassen 4 000 – 6 000 kronor som brukar innehålla de mest prisvärda mobilerna, och det är Nokia X30 ett bra exempel på. Den har en stor skärm med fin kontrast. Ikonerna på hemskärmen har kraftfulla färger mot en djupsvart bakgrund.

Operativsystemet är en ren version av Googles operativsystem Android. Det innebär att X30 får uppdateringar tidigare än mobiler med anpassade versioner av operativsystemet. Nokia utlovar uppdateringar för operativsystemet till september 2025, men du kan självklart fortsätta använda mobilen längre tid än så.

Nokia X30 använder en bra Snapdragon-processor, och det märks om du öppnar ett actionfyllt spel med många grafiska detaljer. Vi hade inga problem med bilduppdateringen i ett snabbt bilspel, men mobilen blev lite varm efter några minuters racing.

Även vid dagligt bruk är mobilen snabb. Ansiktsigenkänningen sker till exempel nästan omedelbart, och den blev också vår föredragna metod för inloggning, då fingeravtrycksläsaren sitter så lågt på skärmen att man får ett osäkert grepp om mobilen om man håller den med en hand.

Den primära kameran på baksidan ligger på 50 megapixel. Autofokus är långsam, men med lite tur kan du ta riktigt fina bilder även med standard-inställningarna. Videofunktionen var däremot inte riktigt lika bra då våra inspelningar tenderade att få en viss mjölkvit färgtoning, och det blev ganska tydligt att filmerna spelades in med en mobil.

X30 tål både vatten och damm, så du kan använda den i badkaret om du skulle vilja det. Batteriet har inte speciellt stor kapacitet, men X30 klarar sig utan problem i över ett dygn även vid rätt intensiv användning. Vi testade en version av X30 med 8 gigabyte minne och 256 gigabyte lagringsutrymme, men du kan också välja en något billigare version med 6 respektive 128 gigabyte. 


+ Kontrastrik skärm

+ Snabb ansiktsigenkänning

– Laddare medföljer inte

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Nokia X30 är det smarta valet om du, utan att spendera en förmögenhet, vill ha en mobil som är bra på det mesta.

Specifikationer

Märke
Nokia
Processor
Snapdragon 695
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,43"
Skärmupplösning
2400 x 1080 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
4200 mAh
Operativsystem
Android
Mått
15,89 x 7,39 x 0,79 cm
Vikt
185 gram
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench - 665 singlecore, 1915 multicore