Plastikdelene i Nokia G60 er fremstillet af 60 procent genbrugt plastik. Det er nok også derfor, bagsiden ser lidt broget ud.

Nokia G60

Nokia G60 är en Android-mobil som de flesta skulle vara nöjda med. Den misslyckas inte på allvar på några punkter.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Nokia
8.0

Om du är på jakt efter en Android-mobil som både klarar det mesta och samtidigt är prisvärd, då behöver du inte leta längre.

Nokia G60 klarade sig bättre än genomsnittet i de tester vi utsatte den för, och den kostar betydligt mindre än de dyra toppmodellerna.

Mobilen har en skärm på välvuxna 6,58 tum omgiven av en aningen bred kant, så du måste vara beredd på att det är en stor mobil.

Trots den breda kanten har Nokia ändå behövt placera frontkameran i själva skärmen. Det svarta hålet för kameran är lite irriterande när du till exempel vill titta på bilder eller filmer på skärmen. Annars erbjuder skärmen en utmärkt bild med tanke på priset. Det är dock inte en OLED-skärm som i dyrare mobiler, och du får leva med att kontrasten inte är helt på topp. Pixlarna som borde vara helt svarta blir genomskinliga av bakgrundsbelysningen, så de framstår nästan som mörkgråa.

Operativsystemet är Android 12 och alla menyer visas utan fördröjningar eller hackiga animationer. Det var bara på hemsidor som hade många bilder och videoklipp som vi kunde sätta Nokia G60 på det hala med en ryckig skärmuppdatering, eftersom vi bläddrade snabbt ner genom sidan.

Kameramodulen på baksidan har precis rätt mängd färg i bilderna. Vi föredrar bilder där färgpaletten är mer naturlig, men vi var ändå nöjda med de bilder vi tog med kameran i Nokia G60. Den tar särskilt bra bilder i dagsljus utomhus. Framför allt porträtt kan bli riktigt snygga med ett fint djup i bilden. Inomhusfoton är dock lite mer gryniga. Bilder i svagt ljus blir inte speciellt bra ens med kamerans nattläge. De tenderar att bli suddiga och färgerna flyter samman i några stora, mörka fläckar. Vi använde mobilen intensivt under en vecka, och under den tiden  var vi aldrig nära att få slut på ström. Batteritiden låg i genomsnitt runt 36 timmar under vårt test.

Om du köper modellen som bara har 64 gigabyte lagringsutrymme kommer du uppskatta att det finns plats att montera ett microSD-kort tillsammans med SIM-kortet, så att det går att lägga till mer utrymme. Det kommer att behövas.


+Prisvärd mobil

+ Stor skärm

– Dåliga bilder i svagt ljus

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Nokia G60 är en Android-mobil som de flesta skulle vara nöjda med. Den misslyckas inte på allvar på några punkter.

Specifikationer

Märke
Nokia
Processor
Snapdragon 695
Ramminne
4 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,58"
Skärmupplösning
2408 x 1080 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
4500 mAh
Operativsystem
Android 12
Nätverk
Wi-Fi 6
Mått
16,6 x 7,59 x 0,86 cm
Vikt
190 g
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench: Singlecore 643, Multi-Core 1790