Kameraet ser professionelt ud, men billedkvaliteten kunne være bedre.

Nokia G50

Nokia G50 ger dig en stor skärm och utmärkt batteritid till lågt pris. Tyvärr är prestandan inte lika bra.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Nokia
7.5

Stor skärm, lång batteritid och bra pris. Så kort kan man sammanfatta Nokia G50. Det är däremot ingen snabb mobil. För att få ner en smartmobil till den här prisnivån måste man kompromissa, och det har bland annat gått ut över valet av processor i G50. Det märks i många vardagliga situationer när du till exempel ska flytta runt med en karta i Google Maps – då kan mobilen tveka bråkdelen av en sekund. Även om det kan vara irriterande är det dock inget som går ut över funktionaliteten. 

Skärmen är bland de största som går att hitta i en mobil just nu, men man ska ska ha i åtanke att den har en ganska låg upplösning. Vi kunde inte direkt se någon pixelering på skärmen, men det var svårare att läsa små bokstäver än på mobiler med högre upplösning. Den stora skärmen tillsammans med det rejält tilltagna batteriet gör att Nokia G50 är en ganska tung mobil, trots att baksidan är tillverkad av plast istället för glas. Precis som i mobiltelefonernas forn-tida ungdom erbjuder även den här Nokian lång batteritid. Vi fick i snitt ut nästan två dygn av G50 innan den började tigga om en laddning. Det är naturligtvis inte i närheten av den ursprungliga Nokia 3310, men jämfört med dagens strömslukande enheter är det nästan fantastiskt.

Kameran har en primär sensor på 48 megapixel, vilket ger övervägande skarpa bilder. Tyvärr är kontrasten inte speciellt bra. Många bilder blir för ljusa, och det gör att bilderna får ett lite platt uttryck.

Fingeravtrycksläsaren är inbyggd i strömknappen på sidan av Nokia G50, och det fungerar faktiskt bättre och snabbare än den fingeravtrycks-läsare som många dyrare mobiler har inbyggd i skärmen.

Sammantaget är Nokia G50 en utmärkt mobil om det är viktigt för dig att få en så stor skärm som möjligt till ett överkomligt pris. Annars hittar du många andra spännande lågpris-mobiler från exempelvis OnePlus i Testzonen på vår hemsida.


+ Bra batteritid

+ Stor skärm

– Långsam

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Nokia G50 ger dig en stor skärm och utmärkt batteritid till lågt pris. Tyvärr är prestandan inte lika bra.

Specifikationer

Märke
Nokia
Processor
Snapdragon 480
Ramminne
4 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,82"
Skärmupplösning
720 x 1560 pixels
Batterikapacitet
5.000 mAh
Operativsystem
Android 11
Nätverk
Wi-Fi 6,
Mått
17,38 x 7,77 x 0,89 cm
Vikt
220 g
Kamera
48 MP, 5 MP ultravid, 2 MP dybde, 8 MP selfie
Minneskortläsare
Ja
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench 5: 503 single core, 1633 multi core, 1058 Open CL