Den lille skærm på ydersiden er berøringsfølsom, så du kan betjene telefonen, når den er klappet sammen.

Motorola Razr 40

Razr 40 kan vikas på mitten med hjälp av ett kraftfullt gångjärn, men vecket syns på skärmen.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Motorola
8.1

Razr 40 är en gediget byggd mobil med en stor och vikbar skärm.

Det kan mycket väl se ut som att Motorola har återanvänt teknik från en äldre generation av sina vikbara mobiler. Den fysiska mekanismen som används för att vika skärmen syns nämligen mer i de egna mobilerna än hos konkurrenter som OnePlus Open, som vi testade nyligen. Vecket i Razr 40:s skärm syns inte om man tittar vinkelrätt mot skärmen, men om man lutar mobilen bara ytterst lite uppåt eller nedåt syns vecket tydligt som en skugga från kant till kant.

När mobilen är utfälld presterar den som i klass med många av Motorolas bästa mobiler. Skärmen har en bra kontrast och ljusstyrkan kan skruvas upp ordentligt. Den har dessutom en snabb processor och gott om både arbetsminne och lagringsutrymme för filer och appar.

Smart baksida

Det är på baksidan som Razr 40 visar varför den här mobilen är värd pengarna: Gångjärnet som du viker mobilen runt är starkt, och det är elegant utformat med de två halvorna. Det finns precis lagom mycket motstånd när du öppnar mobilen, så att du inte råkar fälla upp den av misstag, men du kan enkelt öppna den med en hand genom att klämma in tummen och ge den ett snabbt knyck med handleden. Det var under den här manövern som vi upptäckte att större delen av baksidan är täckt av ett halkfritt, gummiaktigt material som ger ett betryggande grepp.

Längst upp på baksidan finns en kamera som inte erbjuder riktigt lika många möjligheter att experimentera med dina bilder som andra dyra mobiler. Förutom huvudkameran finns det bara en extra vidvinkellins.

Du kan enkelt ta bilder även med mobilen ihopfälld. Kameran startar när du skakar mobilen några gånger och du tar bilder genom att helt enkelt lyfta en hand när du befinner dig i bilden. Bredvid kameramodulen finns en skärm som kan användas för att styra funkioner även i hopfällt läge. Här kan du bland annat läsa dina meddelanden, kolla väderprognosen och se kalendern. Skärmen är inte lika stor som på många liknande mobiler, men det är i alla fall skönt att slippa fälla upp mobilen varje gång man ska använda den.

Priset är högt, men Razr 40 är en av de billigare vikbara mobilerna du kan köpa just nu. Prestandamässigt är den nästan i nivå med vanliga mobiler i samma prisklass. Vi håller dock tummarna för att de vikbara skärmarna med tiden kommer att hitta sin väg till billigare mobiler och bli ett verkligt alternativ när det är dags att köpa en ny mobil.


+ Kraftfullt gångjärn

+ Bra prestanda

– Vecket syns på skärmen

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Razr 40 kan vikas på mitten med hjälp av ett kraftfullt gångjärn, men vecket syns på skärmen.

Specifikationer

Märke
Motorola
Processor
Qualcomm SM7450-AB Snapdragon 7 Gen 1
Ramminne
8 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,9"
Skärmupplösning
2640 x 1080 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
4.200 mAh
Operativsystem
Android 14
Nätverk
Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3
Mått
17,1 x 7,4 x 0,74 cm
Vikt
189 g
Kamera
64 MP
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench: 2894