Selfiekameraet er skyld i et hul øverst i skærmen.

Motorola Moto G71 5G

Man får mycket mobil för pengarna med Motorola Moto G71 5G. Det inkluderar en snygg skärm och en bra kamera.

av Henrik Ræder Clausen #Telefon #Motorola
8.8

Motorola Moto G71 5G är en riktigt lyckad och inte minst billig mobil. Trots det relativt låga priset har den en bra skärm, ett stort batteri och en utmärkt kamera. De kompromisser som gjorts är rimliga, och ljudentusiasten kommer att gilla ljudutgången med ­Dolby Atmos.

När mobilen används till vardags är den bra. Den har en skärm som är helt i nivå med dyrare modeller, och dess förmåga att dämpa bakgrundsljud är utmärkt. Ljudkvaliteten är på det hela taget bra, dock utan den levande öppenhet som präglar de allra bästa och dyraste modellerna på marknaden.

Mobilen har Android 11, vilket inte är den senaste versionen av Googles operativsystem. Motorola har inte heller gjort några större förändringar, utan det presenterar sig med en rad guider till de möjligheter som Android erbjuder. Om det är hjälpsamt eller irriterande är en smaksak, men det är enkelt att hoppa förbi dem.

Det är lite ovanligt att alla knappar sitter på höger sida och att finger- avtrycksläsaren är placerad mitt på baksidan. Alla fungerar tillförlitligt och man får en tydlig känsla för när de är intryckta.

Den primära kameran är på hela 50 megapixel, men skalar ner bilderna till mer överkomliga 12,5 megapixel. Det minimerar bruset i bilderna och ger ett utmärkt resultat. Funktionen utnyttjas även för digital zoom, även om den artificiella skärpan blir ganska tydlig. Vid fotografering på nära håll gör mobilen ett diskret byte till en speciell makrokamera som tar hand om fotograferingar tätt inpå motivet.

Kompromiss med processorkraft

För att hålla priset nere har det varit nödvändigt att kompromissa med några saker. Det mest markanta är att processorn inte är särskilt snabb. Vårt test gav ett resultat som bara var en tredjedel av Motorolas dyrare Edge-modell. Det här är alltså inte rätt mobil för att spela intensiva spel eller använda komplexa appar.

Andra detaljer är avsaknaden av trådlös laddning, och det trådlösa nätverket är endast Wi-Fi 5. Detta påverkar inte hastigheten eller räckvidden i någon större utsträckning, men det påverkar batteriet negativt, särskilt om man använder hotspot-funktionen. Eftersom mobilen har ett batteri på hela 5 000 mAh – och en i övrigt utmärkt strömekonomi – är det inget stort problem.

En funktion där man däremot inte har sparat på något är ljudutgången. Den kan ge även triviala hörlurar bra ljudkvalitet och bra volym. Som en bonus finns Dolby Atmos som ger en extra rumsupplevelse i filmer och spel som utnyttjar den funktionen.

Motorola Moto G71 levereras med en 33-watts laddare som på en timme laddar mobilen nästan till fullt. Det medföljer ett skyddande gummiskal som förebygger skador vid fall. Mobilen är dessutom vattentålig, men inte egentligen vattentät.


+ Bra skärm

+  Stort batteri

+ Dolby Atmos-ljud

– Långsam processor

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Man får mycket mobil för pengarna med Motorola Moto G71 5G. Det inkluderar en snygg skärm och en bra kamera.

Specifikationer

Märke
Motorola
Processor
Qualcomm Snapdragon 695 2.2 GHz
Ramminne
6 Gt
Lagring
128 Gt
Skärmstorlek
6,4 tum
Skärmupplösning
2400 x 1080 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
5000 mAh
Operativsystem
Android 11
Nätverk
5G / WiFi 5
Mått
7,4 x 0,85 x 16,1 cm
Vikt
179 g
Övrigt
Dolby Atmos
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench: 971