Der er en god lydkvalitet i samtaler, og de brede kanter giver et godt greb om telefonen.

Motorola Moto g53

Moto g53 är ingen dålig mobil, men du måste finna dig i att det har gjorts kompromisser för att hålla nere priset.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Motorola
6.9

Det finns mycket gott att säga om Motorolas nya mobil Moto g53. Det bästa är dock priset, som ligger i den riktigt billiga änden av prislistan, med tanke på att du faktiskt får en 100 procent användbar mobil med stor skärm. Skärmen har till och med en uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz, vilket ger en snygg och flytande effekt när du bläddrar genom en lång text eller ett antal menypunkter på skärmen. Kontrasten är inte riktigt lika imponerande, eftersom det har sparats på skärmtekniken för att få ner priset. De dyraste mobilerna använder OLED-skärmar där varje pixel i skärmen kan tändas och släckas individuellt, men Moto g53 har en vanlig LCD-skärm så hela skärmen är bakgrundsbelyst. Det innebär att de områden på skärmen som borde vara helt svarta istället har en grå ton.

Processorn är inte någon av de snabbaste. Det märks kanske inte så mycket när du bara navigerar på startskärmen, men om du öppnar en tung hemsida med massor av grafik och video märks att mobilen tvekar lite då och då för att hinna hantera innehållet. Det var däremot inte några problem att köra helt vanliga appar som e-post eller kalender.

Den medföljande laddaren är på 10 watt, så det tar ett par timmar att ladda batteriet upp till 100 procent. De laddningar vi har mätt på andra mobiler med samma batterikapacitet ligger nere på cirka 25 minuter. 

Fingeravtrycksläsaren sitter gömd i strömknappen på mobilens sida och även om avläsningen inte är snabb så är den i alla fall träffsäker. Den upptäckte våra fingeravtryck varje gång utan en enda felläsning, och det är imponerande. 

Du ska inte köpa Moto g53 om du vill experimentera med fotografering. Den inbyggda kameran håller en acceptabel nivå, men inte mycket mer. Låt dig inte luras av att bildsensorn ligger på hela 50 megapixel, för det syns tydligt att bilderna är tagna med en mobilkamera. Bilder tagna i låg belysning är väldigt gryniga och färgnyanserna flyter samman i stora, enfärgade block. Det var bara bilder tagna i fullt dagsljus som vi blev helt nöjda med när vi experimenterade med mobilens kamera.


+ Snabb skärmuppdatering

+ Stor skärm

– Inte så bra kamera

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Moto g53 är ingen dålig mobil, men du måste finna dig i att det har gjorts kompromisser för att hålla nere priset.

Specifikationer

Märke
Motorola
Processor
Snapdragon 480+
Ramminne
4 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,5"
Skärmupplösning
1600 x 720 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
5.000 mAh
Operativsystem
Android 13
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1
Mått
16,27 x 7,47 x 0,82 cm
Vikt
183 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
50 MP, 2 MP makro, 8 MP selfie-kamera
Minneskortläsare
Ja
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench 6: 735 single-core, 1726 Multi-core