Fingeraftrykslæseren gemmer sig bag cirklen med Motorola-logoet.

Motorola Moto G30

Det är inte världens bästa telefon men du får i alla fall en stor skärm och lång batteritid till ett riktigt bra pris.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Motorola
7.0

Priset är det som är mest lockande med Motorolas budgettelefon Moto G30, eftersom den inte är så snabb och tyvärr har en halvdålig skärm. Man kan inte vänta sig all världens prestanda med tanke på prislappen, men det finns faktiskt flera bra egenskaper hos Moto G30.

Batteriet är på hela 5 000 mAh och eftersom Moto G30 inte slukar lika mycket ström som snabbare telefoner räcker batteriet länge. I genomsnitt kunde vi använda telefonen i två dygn innan vi behövde ladda den. Skärmen är på hela 6,5 tum, men har långt ifrån den bästa bildkvaliteten vi har sett. Kontrasten och färgåtergivningen är betydligt sämre än hos de OLEDskärmar som sitter i dyrare telefoner.

Du ska för övrigt helst titta rakt på skärmen, för om telefonen ligger på bordet så att du visar skärmen ur en sned vinkel är det svårt att se något alls på skärmen.

Kameran tar bilder som de flesta skulle vara nöjda med, men det var en enorm skillnad när vi tog bilder
av samma motiv med en Huawei P30 som har ett par år på nacken. Det är avsevärt mer bildbrus i foton tagna med Moto G30 – särskilt om bilderna är tagna i svagt ljus.

Telefonens baksida är gjord av plast, vilket inte känns lika exklusivt som glaset på andra mobilers baksidor. I gengäld är den inte heller speciellt hal, vilket får Moto G30 att ligga säkert i handen. På baksidan finns även en fingeravtrycksläsare. Den är inte snabb, men den läste av våra fingeravtryck på första försöket varje gång och den sitter i lagom höjd så att den är lätt att nå med pekfingret när du håller telefonen i en hand.

Nu när vi har tagit upp allt som inte är speciellt bra med mobilen måste vi ändå säga att här får du faktiskt en helt igenom användbar Androidtelefon till ett bra pris. Det finns inget du kan göra på en mobil som kostar tre gånger så mycket som du inte kan göra på Moto G30, så länge du kan stå ut med med att det inte alltid går så snabbt och smidigt.


+ Lång batteritid

+ Bra pris

– Hackig att använda

– Skärm av låg kvalitet

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Det är inte världens bästa telefon men du får i alla fall en stor skärm och lång batteritid till ett riktigt bra pris.

Specifikationer

Märke
Motorola
Processor
Snapdragon 662
Ramminne
4 GB
Lagring
128 GB
Skärmstorlek
6,5 tum
Skärmupplösning
1600 x 720 pixlar
Anslutningar
USB C
Batteritid
2 dygn
Batterikapacitet
5.000 mAh
Operativsystem
Android 11
Nätverk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Mått
165,2 x 75,7 x 9,1 mm
Vikt
200 gram
Fingeravtrycksläsare
Ja, på baksidan
Kamera
64 MP, 8 MP (ultra wide), 2 MP (macro), 13 MP (frontkamera)
Minneskortläsare
Ja