Den smalle kant gør telefonen svær at holde godt fast om.

Motorola Edge 40 Pro

Edge 40 Pro är snabb och har många bra funktioner. Motorolas egna tillägg till Android fungerar bra.

av Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Motorola
9.1

Motorola har ett omfattande utbud av mobiler till överkomliga priser. Det gäller dock inte Edge 40 Pro. Det är ingen billig mobil, men prestandan och funktionerna är gjorda för att matcha priset.

Processorn som driver allt är en av de vanligaste modellerna i de dyra Android-mobilerna just nu, och den är blixtsnabb. När du samtidigt får massor av arbetsminne, 5G-internet och Wi-Fi 6E går det nästan inte att önska sig mer av en mobil.

Den stora skärmen har lätt böjda sidor, vilket ger mobilen ett exklusivt utseende. Tyvärr innebär det också att kanten på Edge 40 Pro har blivit ganska smal. Därför kan det vara svårt att få ett ordentligt grepp om den, så ett bra skal är nog en riktigt god idé för säkerhets skull.

Det döljer sig en fingeravtrycks-läsare i skärmen. Det är en variant som inte är riktigt lika effektiv som den typ av fingeravtrycksläsare som Motorola vanligtvis bygger in i strömknappen, men ofta är det enklare att placera tummen på skärmen oavsett vilken hand du använder.

Baksidan har en relativt grov yta som inte så lätt drar till sig feta fingeravtryck och mobilen är också väl skyddad mot damm och vatten. Den är hållbarhetscertifierad enligt IP68, vilket innebär att du i alla fall lugnt kan tappa mobilen i badkaret.

Kameran tar bra bilder i de flesta ljusförhållanden, och den optiska bildstabiliseringen ser till att ge skarpa bilder i svagt ljus. Kameramodulen sticker ut en bit på baksidan av den slimmade mobilen. Den är dessutom placerad på ena sidan, så mobilen vippar mycket från sida till sida om du försöker använda den medan den ligger på bordet.

Operativsystemet är den senaste versionen av Android, som Motorola har kompletterat med sin egen Moto-app. Det betyder att det är enkelt att ändra operativsystemets utseende och de viktigaste inställningarna. Du får också Motorolas praktiska rörelse-funktion, som gör att du kan styra mobilen på ett otraditionellt sätt. Det går till exempel att tända blixten och använda den som ficklampa genom att skaka mobilen ett par gånger.  Det fungerar även när du har stängt av skärmen och är otroligt praktiskt när du snabbt behöver ljus. Det är bra att det följer med en laddare i lådan och det är till och med en stark laddare på hela 125 watt. Därför tog det oss bara en halvtimme att ladda mobilen till fullt. Om du redan har en trådlös laddare kan du använda den för att ladda Motorola Edge 40 Pro.

Batteriets kapacitet är något lägre än för en typisk mobil i den här prisklassen. Tack vare mobilens effektiva strömsparfunktioner höll batteriet liv i Edge 40 Pro i genomsnitt cirka två dygn under vårt test.


+ Bra skärm

+ Snabb

+ Smarta rörelsefunktioner

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Edge 40 Pro är snabb och har många bra funktioner. Motorolas egna tillägg till Android fungerar bra.

Specifikationer

Märke
Motorola
Processor
Snapdragon 8 Gen 2
Ramminne
12 GB
Lagring
256 GB
Skärmstorlek
6,67"
Skärmupplösning
2400 x 1080 pixels
Anslutningar
USB-C
Batterikapacitet
4.600 mAh
Operativsystem
Android 13
Nätverk
Wi-Fi 6E
Mått
16,1 x 7,4 x 0,8 cm
Vikt
199 g
Fingeravtrycksläsare
Ja
Kamera
50 MP, 12 MP (tele), 50 MP (ultrawide), 60 MP (selfie)
Minneskortläsare
Nej
Benchmark (högre är bättre)
Geekbench: Single core 1970, Multi core 5158